Verschillen tussen app en website

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen tussen een app en een website?

Het grote verschil is dat mobiele websites altijd via een browser op je mobiel bezocht worden en hiervoor een actieve internetverbinding vereist is. Een app moet je eerst downloaden, bijvoorbeeld via de App Store of de Google Play store, waarna je deze ook zonder internet kunt gebruiken.

Voor een complete ervaring waarbij je alle facetten en functionaliteiten wilt benutten is een website nagenoeg altijd beter te gebruiken. Wil je snel iets opzoeken of een tooltje gebruiken dan volstaat een applicatie.

Tussenvorm tussen apps en websites

Steeds meer webmasters zien in hun bezoekersstatistieken terug dat een groeiend aantal bezoekers via hun telefoon op de website landen. Zij hebben andere verwachtingen bij de content en willen dat de website sneller laadt, mobielvriendelijker ingericht is en sneller antwoord geeft op hun zoekopdracht. Enerzijds is dit op te lossen door een mobile-first website te ontwikkelen en gebruik te maken van AMP (accelerated mobile pages), er is echter nog iets wat je als webmaster kan doen. Er is namelijk een hybride ontwikkeld die het beste van een app en een website weet te combineren. Deze hybride-vorm staat bekend als PWA (Progressive Web Apps).

Progressive Web Apps stellen je instaat een website te bezoeken als deze offline is, dat komt omdat je door de PWA te downloaden een recente back-up maakt van de nieuwste content van een website. Dit zorgt ervoor dat je in alle gevallen sneller de pagina’s kunt laden en in situaties waar er tijdelijk geen internetverbinding is toch de informatie kan lezen.

Bron: Webapplicatie laten maken