Verschillen tussen binnen en buiten bebouwdekom

Inhoudsopgave

Binnen de bebouwde kom mag je met een motorvoertuig maximaal 50 kilometer per uur. Het soort voertuig maakt niet uit, dus of het nu een auto, motor of vrachtwagen is, het blijft maximaal 50 kilometer per uur! Buiten de bebouwde kom mag je harder rijden dan 50 kilometer per uur. Meestal is dit 80 of 100 kilometer per uur, maar soms is dit ook 130 kilometer per uur. Dit is allemaal afhankelijk van de soort weg waarop je rijdt.

Binnen de bebouwde kom

Dit zijn in de meeste gevallen de wegen binnen een stad of dorp. Je kan dit dan ook vrij makkelijk herkennen, omdat eromheen gebouwen te vinden zijn. Toch kan het gebeuren dat er een weg binnen de bebouwde kom niet als bebouwde kom wordt gezien. Het beste voorbeeld hiervan is een snelweg die deels door of langs de stad gaat. Dit valt dus niet onder bebouwde kom en hier mag dan ook 100 tot 130 km/u worden gereden.

Buiten de bebouwde kom

Een weg buiten de bebouwde kom is vrij makkelijk te herkennen. Dit komt doordat het meestal staat aangegeven. Dit kan door een aangegeven snelheidsbord of door een duidelijke eindgrens aan te geven van de stad of het dorp. Beide zijn goed te herkennen. Een andere manier is door te kijken naar kruispunten en waar hier de borden zijn geplaatst. Binnen de bebouwde kom staat dit bord voor het kruispunt, terwijl buiten de bebouwde kom dit bord na het kruispunt te vinden is. Dus ook op deze manier kun je bepalen wat je maximum snelheid is.

Oefen examen theorie om je verkeerskennis te oefenen

Wist jij het verschil nog of ging je altijd van de borden uit? Misschien is het dan tijd om nog een keer oefen examen theorie voor de auto te leren. Zo weet je namelijk zeker dat je geen belangrijke dingen bent vergeten. Een oefen examen theorie kun je makkelijk online vinden. Meestal zijn deze examens afkomstig van het CBR en daardoor erg betrouwbaar!