Verschillen tussen schakel en automaat

Inhoudsopgave

Autorijden kun je op verschillende manieren hebben aangeleerd. Hoewel iedereen heeft geleerd dat ie’ goed in de spiegels moet kijken, gevaarlijke situaties moet beoordelen en hoe hard je mag rijden, kan het best zo zijn dat jij autorijles hebt gehad in een schakelauto terwijl jouw vriend misschien in een automaat heeft gelest. Je kunt bewust kiezen voor rijlessen in een schakel of automaat, maar dit heeft wel gevolgen voor wat je wel en niet mag na het halen van je rijbewijs. Wat de verschillen en gevolgen zijn bespreken we hier.

Schakel versus automaat

Een schakelbak en een automaat verschillen op een aantal vlakken met elkaar. Het eerste dat je merkt wanneer je in een auto stapt met een automatische versnellingsbak is dat er maar 2 pedalen aanwezig zijn. Je hebt namelijk geen koppeling, alleen een ram en een gaspedaal. Schakelen is dus ook niet aan de orde in een automaat. Lekker toch?

Omdat je niet hoeft te schakelen in een automaat betekent dit automatisch dat er geen pook aanwezig is. De pook die je gewend bent in een handgeschakelde auto is vervangen door een hendel. Met deze hendel zet je de auto in verschillende standen. Denk aan achteruit, parkeren of rijden.

Maar hoe laat je een auto met een automatische versnellingsbak dan rijden? Dan moet je toch de koppeling laten opkomen? Goede vraag, maar zoals je weet is er geen koppeling. Je start een auto met een automatische versnellingsbak door je voet van het rempedaal te halen. De auto begint rustig te rijden, daar hoef je het gas nog niet eens voor in te drukken!

Gevolgen na rijles

Toen jouw ouders geld voor je driving class voorschoten, hebben ze je waarschijnlijk bewust niet in een automaat laten lessen. Haal je jouw rijbewijs in een automaat, dan mag je ook alleen maar in een automaat rijden nadat je jouw rijbewijs hebt gehaald. Kies je ervoor om in een schakelauto te lessen, zoals de meeste mensen, dan mag je wel gewoon in een automaat rijden. Let van tevoren dus even goed op met wat je wilt.