Verschillen tussen een Chromebook en een normale laptop

Inhoudsopgave

Is de algemene veelzijdigheid van een laptop een betere optie? Of is het minimalistische besturingssysteem (OS) en de webgebaseerde gebruiksvriendelijkheid van een Chromebook meer geschikt voor jou? Hieronder leggen we de verschillen tussen een Chromebook en een standaard laptop uit, de voordelen van elk apparaat en welk apparaat het meest geschikt is voor jou. Ben je er al uit welke van de twee je moet hebben? Bekijk dan alvast de verschillende Chromebook aanbiedingen en laptop aanbiedingen.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Hoewel zowel laptops als Chromebooks als draagbare pc’s zijn die bedoeld zijn om overal te worden gebruikt waar een computer nodig is – bijvoorbeeld op een bureau, op de bank of tijdens het reizen – zijn er veel verschillen tussen de twee apparaten, waarvan sommige van cruciaal belang kunnen zijn voor je aankoopbeslissing.

Verschillen tussen Chromebooks en traditionele laptops

Technisch gezien zijn zowel standaard laptops als Chromebooks “laptops”, in die zin dat elk apparaat draagbaar is en kan worden bediend terwijl het op je schoot ligt. Maar er zijn zeker grote verschillen tussen de twee. Lees hieronder welke dat zijn.

Laptops

De meeste gebruikers zijn al bekend met laptops. Een laptop wordt bestuurd door een PC-besturingssysteem zoals Microsoft Windows 10 dat de vertrouwde “desktop”-werkruimte biedt waar je programma’s opstart, documenten schrijft, bestanden opslaat, enzovoort. Honderden gigabytes (ten minste) aan interne opslag worden geleverd door een draaiende harde schijf (HDD) of een solid-state drive (SSD). Laptops kunnen ook extra functies hebben, zoals optische schijven (dvd, cd, enz.) en meerdere poorten om externe apparaten en accessoires aan te sluiten.

Zo zijn Lenovo Legion-laptops bijvoorbeeld ontworpen als ultieme laptops waarmee je van alles kunt. De Lenovo ThinkPad-serie is meer geschikt voor zakelijke en professionele gebruikers. In feite zijn er zoveel verschillende soorten laptops dat voor sommige kopers het winkelen voor een eenvoudige, maar krachtige Chromebook een verademing zal lijken.

Chromebooks

In tegenstelling tot laptops die kunnen vertragen wanneer ze weinig geheugen hebben of wanneer ze toegang hebben tot interne opslagcomponenten, werken Chromebooks iets anders:

  1. Chrome OS: Chromebooks worden aangedreven door (in vergelijking met Windows) Google Chrome OS, dat de Chrome webbrowser gebruikt als de primaire gebruikersinterface (UI). Bijna alles gebeurt online in de Chrome-browser of via de cloud – waardoor de systeemsnelheid en -efficiëntie over de hele linie wordt verbeterd.
  2. Webapps op basis van de browser: Chromebooks zijn gebouwd om webgebaseerde toepassingen te gebruiken in plaats van software die je eerst moet installeren. Webapps zijn altijd en overal toegankelijk.
  3. Geheugen en cloud-opslag: Een ander voordeel van webgebaseerde apps is dat ze doorgaans minder eisen stellen aan je RAM. En hoewel er enige lokale opslag is op een Chromebook, slaan gebruikers hun documenten, foto’s, muziek en andere bestanden meestal op in de cloud, met handige functies voor het synchroniseren en opslaan van gegevens op verschillende apparaten (bijv. je Chromebook, tablet en smartphone).

Chromebooks zijn zelden uitgerust met de nieuwste, snelste processors omdat ze die niet nodig hebben. En veel functies ontbreken bewust, zoals geavanceerde grafische kaarten, grote opslagschijven, enzovoort – allemaal om Chromebooks lichter en gestroomlijnder te maken dan gewone laptops. Natuurlijk zijn Chromebooks minder aanpasbaar dan laptops. Ze dienen een specifiek doel, maar doen dat wel heel goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *