Verschillen tussen drukpers en printer

Met zowel een drukpers als een printer kan je boekwerken drukken, maar wat zijn de verschillen tussen beiden? Wij gaan het je vertellen. Dus lees snel verder!

Een drukpers is een ouderwetse printer. Elke letter op een bladzijde wordt in een rek gestapeld, van inkt voorzien en vervolgens wordt er een blanco vel papier tegenaan gedrukt.

Een printer is een normale inkjet- of laserprinter die regel voor regel afdrukt zoals een computer hem dat opdraagt.

Historische achtergrond: Boeken waren erg kostbaar

Vóór de ontwikkeling van de boekdrukkunst was vrijwel elk boek en elk document een manuscript. Ze werden ontwikkeld door middel van intensieve, tijdrovende arbeid, een eeuwenoude, arbeidsintensieve, ondergekapitaliseerde vorm van productie was in staat om slechts een zeer klein aantal teksten voor een elitemarkt te creëren. Deze manier om een manuscript te produceren was extreem duur en het scheidde de mensen uiteindelijk nog meer, omdat de rijken en de armen nu niet alleen door rijkdom, maar ook door onderwijs verdeeld waren. Alleen degenen die het zich konden veroorloven om deze manuscripten te hebben, zouden in staat zijn om ze te zien. Alleen zeer populaire teksten met een universele aantrekkingskracht zouden zijn geproduceerd.

Houtsneden stonden als basis voor de drukpers

Houtsneden werden al gebruikt vóór Gutenbergs ontwikkeling van de drukpers. Ook dit was tijdrovend werk, aangezien voor elke pagina een nieuw blok in omgekeerde richting moest worden uitgesneden. Een video over de houtsnede-druk is hier te zien. Bijgevolg waren er maar weinig werken die de arbeidsintensiviteit rechtvaardigden die voor publicatie met deze methode vereist was.

Vóór de uitvinding van de drukpers waren kopers meer betrokken bij het ontwikkelingsproces van hun boek. Met de ontwikkeling van de drukpers en het ontstaan van boeken drukkerijen zien we dus de eerste fasen van het belang en de impact van de boekdrukkunst, en het belang van de verspreiding van boeken en informatie.

Gigantische impact op hoe we leven en denken

De ontwikkeling van de boekdrukkunst veranderde uiteindelijk de wereld en maakte de weg vrij voor de toename van de verspreiding van informatie. En deze versnelling heeft zich voortgezet met de opkomst van betaalbare printers voor in huis en op je werk en de introductie van het internet. Nog nooit was kennis en informatie zo snel te verspreiden en gratis voorhanden als nu.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *