Verschillen tussen fotografie en videografie

Videografen en fotografen leggen momenten vast voor particulieren en bedrijven. De eerstgenoemden gebruiken audioapparatuur en videocamera’s om korte films te maken en gebeurtenissen vast te leggen, terwijl de laatstgenoemden camera’s gebruiken om beelden te maken van landschappen, gebeurtenissen en mensen. Hieronder kan je de taken en vereisten van deze twee creatieve beroepen bekijken.

Verantwoordelijkheden van videografen vs. fotografen

Mensen helpen zich speciale gebeurtenissen te herinneren of helpen nieuwe producten of diensten op de markt te brengen, dat zijn de taken van videografen en fotografen. Beiden kunnen werken als freelance kunstenaars, en beiden hebben de taak om op het scherpst van de snede te zijn wat betreft beeldopnametechnieken. Een van de belangrijkste verschillen tussen deze twee beroepen heeft te maken met de media die door deze kunstenaars worden gemaakt. De eerste maakt korte video’s, terwijl de tweede beelden ontwikkelt.

Videografen

Deze kunstenaars gaan van project naar project, krijgen offertes voor opdrachten en stellen contracten op, die budgetten, benodigde materialen en tijdschema’s voor opnamen kunnen bevatten. Om nieuwe klanten te winnen, kunnen ze hun voltooide werk op websites plaatsen nadat ze er auteursrechten op hebben laten gelden. Nadat ze een opdracht hebben gekregen, is het hun verantwoordelijkheid om hun apparatuur naar de locaties te vervoeren en deze op te zetten. Het kan ook zijn dat ze vooruit moeten plannen en toestemming moeten vragen om de locatie te gebruiken. Tijdens het filmen worden de opnamen gekaderd om de focus op het onderwerp of de actie te maximaliseren.

Taken van een videograaf

  • Het filmen van sportevenementen en huwelijksceremonies
  • Ruw materiaal bewerken tot een naadloos geheel
  • Samenstellen van video- en audiomateriaal voor advertenties
  • Opnamen maken voor nieuwsuitzendingen

Fotografen

Of ze nu als zelfstandige werken of voor een tijdschrift, agentschap of andere organisatie, fotografen zijn belast met de taak onderwerpen vast te leggen. Ze kunnen een digitale portfolio ontwikkelen om aan potentiële klanten te laten zien als een manier om zichzelf te adverteren. Daarnaast plannen zelfstandige fotografen afspraken en voegen ze evenementen toe aan hun agenda of maken ze professionele foto’s in hun eigen fotostudio. Deze specialisten moeten soms veel reizen om locaties te bezoeken en daar te fotograferen. Tijdens een fotoshoot voor een tijdschrift kiezen ze achtergronden, de belichting, en poseren ze het onderwerp. Een andere taak van deze kunstenaars kan zijn om foto’s te maken van landschappen of personen voor kranten om verhalen te ondersteunen.

Taken behorende bij fotografie

Het ontwerpen van de compositie van het beeld, inclusief de hoek en de belichting
Bewerken of verbeteren van beelden met behulp van computersoftware
gebruik maken van lenzen, filters, drones en printers
Beelden inlijsten of ze in een album plaatsen voor klanten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *