Verschillen tussen hardhout en zachthout

Inhoudsopgave

Houtsoorten, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor de wandpanelen van hout, worden doorgaans ingedeeld in hard- en zachthout. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem echter niet, zoals je misschien wel zou verwachten, in de hardheid van het hout. Hardhout hoeft per definitie niet altijd hard te zijn en zachthout dus niet altijd zacht. De indeling van een houtsoort in hard- of zachthout heeft namelijk te maken met de herkomst van het hout.

Wat maakt het verschil?

Het verschil tussen de twee houtsoorten zit hem in de zaden van de boom en de manier waarop de boomsoort zich voortplant. Wandpanelen van hout gemaakt van hardhout zijn afkomstig van bedektzadige bomen. Dat wil zeggen dat de zaden van deze boomsoorten worden omringd en/of bedekt door een vrucht. Van zachthout gemaakte wandpanelen van hout zijn daarentegen afkomstig van naaktzadige boomsoorten. In dit geval worden de op de grond gevallen zaden van deze bomen niét beschermd door een vrucht.

Wat zijn de kenmerken van hardhout

Hardhout is een houtsoort dat afkomstig is van loofbomen, zoals de beuk, esdoorn en de eik. Deze bedektzadige boomsoorten verliezen hun blad tijdens het herfstseizoen. Over het algemeen zijn loofbomen redelijk langzaam groeiende boomsoorten, hierdoor ontstaat een houtsoort dat zeer compact is en een hoge dichtheid heeft. Het is een houtsoort dat ontzettend duurzaam is en wordt doorgaans gebruikt bij het maken van onder andere meubilair, boten, houtconstructies en vloeren. Hardhout is vaak een stuk duurder dan zachthout, deels omdat het moeilijker is om te bewerken dan de andere houtsoort.

Wat zijn de kenmerken van zachthout

Zachthout is daarentegen afkomstig van naaldbomen, zoals de spar en de dennenboom. Dit zijn naaktzadige bomen en behouden hun naalden gedurende het gehele jaar. Naaldbomen kenmerken zich door hun relatief snelle groei. Hierdoor ontstaat een houtsoort dat minder compact en een minder hoge dichtheid heeft dan bij de loofboom. Mede hierdoor is zachthout relatief goedkoop ten opzichte van hardhout, maar het is ook een stuk minder duurzaam. Aangezien zachthout eenvoudig is om te bewerken, wordt deze houtsoort met name gebruikt bij de productie van tuinhuisjes, schuttingen en deuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *