Verschillen tussen honing en agavesiroop

Inhoudsopgave

Tegenwoordig heb je keuze uit ontzettend veel verschillende soorten zoetmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan dadelstroop, appelstroop, invertsuiker, agavesiroop en honing. In dit artikel gaan we het vooral hebben over de twee laatstgenoemde. We schrijven over de verschillen tussen honing en agavesiroop.

Benieuwd naar de verschillen tussen honing en agavesiroop? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Wat is honing?

De meeste populaire “natuurlijke” suiker is honing. Honing wordt gemaakt door honingbijen die de nectar uit bloemen halen om daar vervolgens honing van te maken. Dit doen de bijen door enzymen toe te voegen, vervolgens zorgt de verdamping ervoor dat de stoffen wordt omgezet naar honing.

Rauwe honing is echt een ongeraffineerd zoetmiddel boordevol vitamines en mineralen. Dit geldt helaas niet voor de meeste honing die wij in supermarkten kopen. Wil je rauwe honing kopen? Dan is ons advies om bij een honing specialist te bestellen. Deze honing is zoeter en sterker van smaak, waardoor je er minder van nodig hebt. Honing als zoetmiddel is erg lekker door de yoghurt, op brood of over pannenkoekjes.

Wat is agavesiroop?

Agavesiroop wordt gewonnen uit een cactus-achtige plant genaamd “Agave”. Het hoofdbestanddeel van agavesiroop is zetmeel dat door verhitting en een zuiveringsproces wordt omgevormd tot agavesiroop.  Agavesiroop is een geraffineerde fructose met een bruine kleur en is iets dunner dan honing. In de agaveplant zelf zitten voldoende vitamines en mineralen, echter blijft daar niets meer van over na het filteringsproces. Er wordt vaak gedacht dat agavesiroop een gezond alternatief is voor suiker. Deels is dat waar, want de siroop heeft een lagere glycemische index dan kristalsuiker. Echter blijft het een geraffineerd zoetmiddel.

Conclusie

Het verschil tussen honing en agavesiroop is dat rauwe honing een echt natuurproduct is. Terwijl agavesiroop eigenlijk altijd het zuiveringsproces heeft doorstaan, waardoor de siroop geen vitamines en mineralen meer bevat. De gezondste keuze is dus honing, maar let er wel op dat je rauw honing koopt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *