Verschillen tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting

Ondernemen is een vak apart. Er komt heel wat bij kijken als je een onderneming goed wilt runnen. Als ondernemer krijg je ook te maken met nieuwe termen die in eerste instantie wellicht veel op elkaar lijken. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen sommige van deze termen. Je wilt namelijk alles goed snappen om de onderneming zo goed mogelijk te laten draaien. Twee termen die vaak met elkaar verward worden zijn inkomstenbelasting en omzetbelasting. De regels die van toepassing zijn op deze twee soorten belastingen verschillen van elkaar. Er zijn echter ook enkele overeenkomsten. Het is dan ook verstandig om de verschillen en overeenkomsten hiervan te weten.

Wat is inkomstenbelasting?

De naam zegt het eigenlijk al. Inkomstenbelasting is belasting die je betaald over het inkomen dat je verdient. Dit geldt niet alleen voor de werkgever, maar ook voor alle werknemers. Van werknemers in loondienst wordt iedere maand loonbelasting ingehouden. De werkgever / ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de aangifte en het afdragen van belasting over het inkomen.

Een ondernemer doet jaarlijks de inkomstenbelasting invullen. Ieder jaar moet dit vóór 1 mei gebeuren. Mocht het zo zijn dat je meer tijd nodig hebt om de inkomstenbelasting in te vullen, dan kun je uitstel aanvragen.

Inkomstenbelasting wordt betaald over je winst. Hoe meer winst er is geboekt, hoe hoger het bedrag zal zijn dat je zult moeten afdragen aan belasting. Een ondernemen kan echter in aanmerking komen voor vrijstellingen en bepaalde aftrekposten. Daardoor kan de inkomstenbelasting lager uitvallen. Als je te weinig verstand van deze zaken hebt, dan kun je het beste belastingtelefoonbellen.nl raadplegen.

Wat is omzetbelasting?

Als ondernemer ben je nog niet klaar door alleen inkomstenbelasting te betalen. Je moet namelijk ook nog een omzetbelasting betalen over de omzet van je onderneming. Wanneer je facturen naar klanten stuurt, betalen die klanten de prijs voor jouw diensten of producten, plus de btw. Als ondernemer moet je dit btw bedrag uiteindelijk weer overmaken aan de belastingdienst. Je doet er daarom verstandig aan om elk btw bedrag van je klanten alvast opzij te leggen. Zo weet je zeker dat je aan het eind van het jaar niks tekort komt. De meeste ondernemingen betalen 21% belasting, enkele andere branches betalen 9%.

Omzetbelasting betaal je per kwartaal en inkomstenbelasting betaal je jaarlijks. Dus na elke 3 maanden bereken je de omzet over de 3 maanden. Op basis hiervan kun je berekenen welk bedrag je moet afstaan aan omzetbelasting.