Verschillen tussen karate en Mixed Martial Arts

Karate en Mixed Martial Arts ook wel MMA, zijn twee verschillende vechtsporten. Een onderscheidende factor tussen karate en MMA is dat karate een vorm van vechtsport is die in Japan is ontwikkeld, terwijl MMA een combinatie is van verschillende vechtsporten, waaronder karate.

Karate

Karate vindt zijn oorsprong in Okinawa, Japan. Karate omvat scherpe en precieze bewegingen die sterk afhankelijk zijn van iemands hand-oog coördinatie. Een basisprincipe van karate is iemand om iemands lichaamstaal hard te maken en om de impact van objecten zoals stenen, hout enz. te tolereren en mogelijk ook te breken. Bij karate komt veel zelfverdediging, vechten en fysieke training bij kijken. Het is tot op de dag van vandaag een van de meest energieke vormen van vechtsporten in de wereld. Met daarbij diverse technieken in het stoten, schoppen, knalaanvallen, elle boog aanvallen, enz. Daarnaast worden er ook sub-vormen van karate beoefend. Hier worden technieken van worstelen, gooien, gezamenlijke vergrendeling en beperkingen aangeleerd en geïmplementeerd. Er zijn daarnaast verschillende rangen bij karate. Aan de karateband kun je zien hoe gevorderd iemand is. Zo is iemand met een witte band een beginner, en draagt een meester van het karate een zwarte band.

MMA

MMA staat voor Mixed Martial Arts, en zoals de naam al doet vermoeden, bestaat MMA uit de mix van vele krijgsvormen zoals Braziliaans Jiu Jitsu, Judo, karate, Muay Tahi en vele meer. De oorsprong van MMA gaat terug tot de tijdperken van de Grieken en de Romeinen. Hier werd de sport door de Grieken beoefend tijdens de Olympische Spelen. Destijds werd het pankration genoemd, en werd later aan de Romeinen doorgegeven. De romeinen gaven dit later weer door aan andere culturen. In 1993 werd het pas MMA genoemd. Tijdens een toernooi ging men op zoek naar de beste vechter ter wereld. In dit toernooi werden vechters met allerlei verschillende vechtvormen tegenover elkaar gezet. Na dit succes werd de sport MMA genoemd, en is het sindsdien een gegroeid tot een van de populairste sporten van vandaag. MMA is een volledige contactsport waarbij twee tegenstanders tegen elkaar gaan vechten. Hierbij wordt er een mix van stoten, trappen, clinchen, werpen, wurgingen en andere technieken toegepast. De gevechten nemen plaats in een kooi en worden staande technieken gecombineerd met grondtechnieken.