Verschillen tussen een koffiemachine en een espressomachine

Je vraagt je waarschijnlijk af of een koffiemachine en een espressomachine niet gewoon hetzelfde zijn. Hier zitten wel degelijk verschillen tussen. Wij zitten de verschillen voor je op een rijtje.

De werkwijze

Met koffieapparaten kun je snel en gemakkelijk een kopje koffie zetten. Je doet een koffiepad of een koffiecup in het apparaat. Onder hoge druk van warm water maakt het apparaat van de pad of de cup jouw kopje koffie. Je hoeft hier geen speciale handelingen voor te verrichten. Jouw kopje koffie is zo klaar! Heb je zelf een espressoapparaat en geloof je niet dat een koffieapparaat zo makkelijk werkt? Probeer maar eens een kopje koffie te zetten bij je familie, vrienden of op werk.

De meeste espressomachines zijn volautomaten. De koffiebonen worden vers gemalen bij elk kopje koffie. Bij een espressomachine hoef je nog minder te doen dan bij een koffieautomaat. Het koffiezetten gebeurd eigenlijk volledig automatisch. Bij espressomachines kun je uit verschillende programma’s kiezen op je koffie te maken. Sommige machines hebben de functie dat ze melk kunnen opschuimen. Er bestaat ook een pistonmachine. Dit is eigenlijk hetzelfde als een espressomachine, alleen moet je de handelingen die normaal automatisch gaan nu handmatig verrichten.

Verschillende soorten koffie

Bij een koffieapparaat maak je gebruik van koffiepads of koffiecups. Er zijn veel merken die verschillende smaken en keuzes aanbieden. Bij een espressomachine maak je gebruik van koffiebonen. Er bestaan veel verschillende smaken bonen. Je kan je laten adviseren in een koffiespeciaalzaak. Op internet kan je een koffie abonnement afsluiten. Je kan dan iedere maand kiezen uit jouw favoriete koffiebonen.

Verschil in prijs

Een koffieapparaat van een merk kun je al kopen vanaf 50 euro, vaak zijn er aanbiedingen en betaal je nog veel minder. Ook zijn de koffiepads en koffiecups goedkoop. In tegenstelling tot een koffieapparaat ben je voor een espressomachine al veel meer geld kwijt. De prijzen lopen als snel op tot boven de honderden euro’s. Een espressomachine vergt ook veel onderhoud. Je moet het apparaat om een bepaalde tijd poetsen en de onderdelen vervangen. Deze kosten komen er nog eens bovenop.

Conclusie

Een koffiemachine is dus goedkoop, maar er zijn weinig mogelijkheden voor koffie. Met een espressomachine heb je veel meer mogelijkheden, van koffiebonen tot de manier van koffiezetten, maar deze is wel een stuk duurder. Wanneer je gebruik maakt van een espressomachine en een koffie abonnement hebt, kun je vaak kiezen uit exclusieve smaken.