Verschillen tussen een koekenpan en een wokpan

Pannen zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak zijn er in een keuken ook meerdere verschillende pannen te vinden. Elke pan heeft zo zijn eigen functie of doeleind. Zo zijn er onder andere koekenpannen en wokpannen. Hieronder wordt de verschillen tussen beide pannen uitgelegd.

De koekenpan

Koekenpannen zijn doorgaans laag en hebben een lange steel. Grotere koekenpannen hebben soms nog een tweede handgreep. Een koekenpan kan over het algemeen wat zwaarder zijn en is vaak voorzien van een antiaanbaklaag om aanbakken te voorkomen. Een koekenpan wordt gebruikt om ingrediënten in te bakken. Bijna alles kan in een koekenpan: van vlees tot pannenkoeken tot een ei. Koekenpannen zijn dan ook te verkrijgen in vele soorten en maten. Voorbeelden van koekenpannen zijn keramische koekenpannen, aluminium koekenpannen, gietijzeren koekenpannen en roestvrij stalen koekenpannen. De afmetingen zijn er van 20 centimeter tot en met 32 centimeter. Kortom, het is een veel gebruikte pan in de keuken.

De wokpan

Een wokpan heeft daarentegen een bolle bodem, waardoor de pan bolvormig is. Een wokpan is over het algemeen dieper en dunner dan een koekenpan. Eten wordt in een wokpan bereid op hoge temperaturen, waardoor wokbranders vaak ook groot zijn. De afmeting van een wokpan is meestal 26 of 28 centimeter. Ook wokpannen kunnen voorzien zijn van een antiaanbaklaag. Vaak zijn ze ook voorzien van een deksel om zo de warmte in de pan te bewaren. De handgreep is lang om zo het grotere gewicht in de pan te kunnen hanteren. Om diezelfde reden hebben wokpannen vaak ook een tweede handgreep. Je gebruikt een wokpan om mee te wokken. Je kan in korte tijd ingrediënten roerbakken, zonder dat je veel vet of boter hoeft te gebruiken. Ook is de wokpan handig wanneer je saus wilt meewokken of ingrediënten door elkaar wilt roeren. Ook de wokpan is te verkrijgen in verschillende maten en uitvoeringen. De wokpan komt oorspronkelijk uit de Aziatische keuken en wordt daar ook veel gebruikt. Als je bij de plaatselijke chinees zoals de Chinees in Elsloo gaat eten is de kans dan ook groot dat veel van jouw gerechten worden gemaakt in een wokpan.