Verschillen tussen KPI dashboards en Sales dashboards

Inhoudsopgave

Een data dashboard is een tool om informatie te beheren. Hiermee volg en analyseer je key performance indicators (KPI’s), metrics en key data points. Zo kun je de gezondheid van het bedrijf, afdeling of specifiek proces makkelijker bewaken.

Data dashboards kunnen worden aangepast aan specifieke behoeften van een afdeling en bedrijf. Een dashboard maakt achter de schermen verbinding met verschillende bestanden, bijlagen, services en API’s, waarna aan de oppervlakte al deze gegevens visueel worden weergegeven in tabellen, lijndiagrammen, staafdiagrammen en meters.

Dashboards gevoed door zakelijke vraagstukken

Een goed dashboard beantwoordt belangrijke vragen omtrent je bedrijf. Ze zijn ontworpen voor snelle analyses en informatiebewustzijn, in tegenstelling tot geavanceerde business intelligence-tools. Een zakelijk dashboard wordt ontworpen aan de hand van het gebruikelijke vraag-antwoordformaat. Enkele voorbeeldvragen zijn:

  • Wat is onze quick ratio? Waar staat deze nu vergeleken met waar hij zou moeten zijn?
  • Hoeveel telefoontjes zijn deze week door het callcenter gepleegd? Is dit meer of minder dan vorige week?
  • Wat zijn onze top 5 producten, gekeken naar verkoopopbrengst? Zijn er mogelijkheden?

Dashboards gericht op het presenteren van operationele en analytische gegevens

Afhankelijk van de branche, afdeling, functie en het proces beantwoordt een dashboard zakelijke vragen. Analytische dashboards zijn in het algemeen ontworpen om besluitvormers en leidinggevenden te helpen om doelen te stellen én te helpen begrijpen wat er is gebeurd en waarom. Met deze informatie kunnen ze vervolgens de juiste veranderingen door voeren.

Sales dashboard power bi

Een sales dashboard power bi geeft je meer inzicht in de actuele en verwachte sales resultaten van jouw organisatie. De actuele verkoopcijfers helpen onder andere bij het monitoren van de gestelde verkoop- en omzetdoelen. Daarnaast helpt een dergelijk dashboard ook bij het bepalen waar actie moet worden ondernomen, om de gestelde doelen te behalen.

Ook zal het managementteam een betere controle krijgen over het sales-team en de leads. Wanneer leads niet voldoende of correct worden opgevolgd, kan een sales dashboard power bi zelfs verschillende taken automatiseren.

KPI dashboard

Een KPI dashboard is de beste tool om de prestatie indicatoren binnen jouw organisatie te meten en verbeteren. Het is een eenvoudige weergave van deze prestatie indicatoren. Met andere woorden geeft het een overzicht van de belangrijkste informatie die de beslissingsmakers van jouw organisatie nodig hebben, om vooropgestelde doelen te bereiken. Anders dan een sales dashboard is het KPI dashboard dus een stuk algemener van aard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *