Verschillen tussen lokale opslag en cloudopslag

Veel bedrijven en ook particulieren twijfelen of zij moeten overstappen op cloudopslag. Hoewel veel mensen (zonder het door te hebben) al gebruiken maken van cloudopslag (Google Drive, iCloud, maildiensten), worden onder meer documenten en foto’s voornamelijk nog lokaal opgeslagen.

Om de juiste te kunnen maken is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen de twee vormen van dataopslag. Over het algemeen biedt cloudopslag (veel) meer voordelen dan lokale opslag.

Bereikbaarheid

Eén van de grootste voordelen van cloudopslag is de bereikbaarheid van de bestanden. Met cloudopslag kun je, mits je beschikt over een internetverbinding, overal je bestanden benaderen. Afhankelijk van de dienst hoef je enkel de software van de clouddienst te hebben (Dropbox) of een website te bezoeken (Google Drive).

Met lokale opslag is dit een stuk lastiger. Opslag op een computer of laptop betekent dat je dit apparaat moet hebben om de bestanden te kunnen bekijken. Met een externe harde schijf is bereikbaarheid op afstand soms wel mogelijk, maar over het algemeen lastiger dan bij cloud, ook omdat de server ingeschakeld moet zijn.

Zakelijke extra mogelijkheden

Het is bij cloudopslag over het algemeen eenvoudiger om voor zakelijke doeleinden de server te personaliseren. Hierbij kan gedacht worden aan beheerdersniveaus, verbindingen tussen mappen en automatische rapportages op basis van wijzigingen die zijn toegepast.

Dat ligt anders bij een lokale server. Hoewel ook hier met het nodige programmeerwerk dit soort toepassingen mogelijk zijn, maar de drempel ligt lager bij cloudopslag. De meeste clouddiensten bieden eenvoudige mogelijkheden aan om speciale software te installeren dat werk efficiënter en overzichtelijker maakt.

Opslagruimte

Bij cloudopslag is het uitbreiden van de opslagruimte doorgaans vrij eenvoudig. Met een paar kliks is een pakket uit te breiden bij vrijwel iedere grote clouddienst. Bij lokale opslag moet je een nieuwe server aanschaffen en deze zo mogelijk verbinden met de reeds aanwezige servers. Ook hier geldt dat cloudopslag gebruiksgemak geeft, wat lokale opslag niet heeft. Bovendien betaal je met lokale opslag vaak meer per GB aan opslagruimte dan bij cloudopslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *