Verschillen tussen muziek van vroeger en nu

Inhoudsopgave

Men zegt vaak dat vroeger alles beter was, maar is dat bij muziek ook wel zo? Iedereen zal hier een persoonlijke mening over hebben. Een hoop is veranderd sinds het ontstaan van muziek. Op muzikaal gebied maar ook op gebied van middelen. Vroeger werd muziek enkel door instrumenten gemaakt omdat een computer pas in de 20e eeuw uitgevonden werd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de opkomst van elektronische muziek. Hedendaags is muziek niet weg te denken uit ons leven. Denk aan concerten, festivals, silent disco, laptops, iphones en muziekstreamingsdiensten

 

Muziek van vroeger

Muziek is ontstaan in de middeleeuwen. In deze tijd (500 N.C.) leefde men in standen, deze waren niet gelijk aan elkaar. Elke stand had zo ook zijn eigen muziek. Muziek diende vroeger vaak als boodschap omdat er nog geen radio was. Zo kon men ook nieuws verspreiden. Door middel van muziek kon men signalen spelen wanneer er gevaar was of een belangrijk persoon de stad binnenkwam. In de 16e eeuw werd papier ontdekt. Door deze uitvinding kon men muziek opgeschreven worden. Er ontstonden liedboeken waar mensen liedjes uit konden meezingen of leren. Muziek moest echter altijd over heiligen of het geloof gaan. Populaire muziekinstrumenten uit deze tijd waren de luit, de blokfluit, bazuin, klavecimbel, viola da gamba, kromhoorn, doedelzak en een cornetto. Deze muziekinstrumenten waren te zacht voor orkesten waardoor deze instrumenten later in de 18e eeuw vervangen werden, maar eerst kijken we naar de 17e eeuw. In deze eeuw kwam de opkomst van barok muziek. Hieronder verstaan we opera. Er werd in deze tijd meer vrijheid gegeven bij het componeren van muziek. Muziek werd ook goed betaald en klassieke muziek ontstond langzamerhand door de Zonnekoning Lodewijk XIV. In de 18e eeuw werd klassieke muziek gevormd. Muziekgroepen werden in deze tijd orkesten. Componisten wilden niet meer voor de kerk of adel werken. In deze eeuw werden ook instrumenten vervangen. Een klavecimbel werd vervangen door een piano. In deze tijd maakten Mozart en Beethoven ook muziek. In de 19e eeuw was men veel bezig met zichzelf als individu en werd er veel muziek in de Romantiek tijd gemaakt.

Muziek van nu

Vanaf de 20e eeuw kwam er meer vernieuwing in de muziek. Zo werden er grote symfonische werken gemaakt door componisten. Er kwam in deze tijd ook meer ritme in muziek. Na de tweede wereldoorlog kwam er een grote ontwikkeling in verspreiding van muziek door de nieuwe media. Denk aan cassettebandjes en Cd’s. Men ging meer experimenteren met muziek en componisten maakten muziek waarbij gevoelens of sferen te herkennen zijn. Aan het eind van deze eeuw ontstonden er verschillende genres muziek doordat er zoveel geëxperimenteerd werd met digitale muziek. In de 21e eeuw steeds meer geëxperimenteerd met ritme, geluiden en elektronica. In deze eeuw kan men ook door middel van de huidige media gemakkelijk muziek over de hele wereld luisteren en delen. Muziek wordt hedendaags geluisterd door middel van Spotify, Ipods, Iphones, Silent Disco of een laptop.