Verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw

Sommige mensen hebben een hekel aan afdankertjes, anderen houden van dingen met een geschiedenis. Als het op wonen aankomt, heeft nieuwbouw een nog nooit aangeraakte aantrekkingskracht, terwijl bestaande huizen verhalen te vertellen hebben. Voor elk voordeel van het kopen van nieuwbouw en bestaande woningen, is er een keerzijde. Nieuwbouwwoningen kosten bijvoorbeeld vaak meer dan vergelijkbare tweedehands woningen, soms wel 20 procent meer. Maar ze zijn in eerste instantie minder duur in termen van onderhoud en nutsvoorzieningen.

Terwijl je afweegt of je een glanzende nieuwbouwwoning of een charmant tweedehands huis wilt kopen, zijn hier enkele andere factoren om te overwegen.

Voordelen van nieuwbouw

Plattegrond: Als je kiest voor een op maat gebouwd huis, werk je samen met de aannemer om een traditionele of moderne lay-out te creëren die werkt voor jouw leven. Als je altijd al gedroomd hebt van een formele eetkamer voor familiebijeenkomsten, dan is die nu van jou. Als je een nieuwbouwhuis koopt, is de kans groot dat de indeling modern zal zijn, met wijd open plattegronden. Keukens lopen over in familiekamers, zodat je kunt koken en toezicht kunt houden op huiswerk of naar de wedstrijd kunt kijken. Kamers in nieuwbouwwoningen – vooral slaapkamers en badkamers – zijn meestal groter en lichter, met veel natuurlijk licht.

Personalisatie: Zelfs als je niet kiest voor een huis op maat, kan je de afwerking upgraden van bouwmaterialen als je contact opneemt met de bouwer voordat de bouw is voltooid. Het kost je misschien iets meer, maar het kan de moeite waard zijn om jouw eigen persoonlijke accenten aan te brengen.

Efficiëntie: Nieuwe apparaten en systemen in huis zijn energiezuiniger. Plus efficiëntere isolatie en ramen zorgen voor dichtere huizen die minder duur zijn om te verwarmen en te koelen dan oudere modellen. Dit alles vertaalt zich in lagere energierekeningen.

Slimme inrichting: Met “slimme” technologische opties kan je internet, kabel, luidsprekers en zelfs een alarmsysteem automatiseren. En in nieuwe huizen worden vaak verven en bouwmaterialen met een lage of geen vluchtige organische stoffen (VOS) gebruikt, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert.

Onderhoud: Een nieuwbouwwoning vergt minder onderhoud omdat alles, van toestellen tot het HVAC-systeem en het dak, gloednieuw is. Dit betekent dat je de maandelijkse kosten van jouw huis beter kunt voorspellen, omdat je waarschijnlijk minder geld kwijt bent aan het onderhoud van jouw huis. Garanties kunnen jouw nieuwe huis jarenlang beschermen voordat je grote reparaties hoeft uit te voeren.

Voorzieningen: Nieuwbouw kopen betekent vaak een levensstijl kopen. Master of geplande gemeenschappen omvatten vaak voorzieningen zoals parken en gemeenschapsruimtes die dicht bij scholen en vervoersmogelijkheden liggen. De sleutel is het vinden van een bouwer die biedt wat je belangrijk vindt.

Timing: De gemiddelde tijd om nieuwbouw te voltooien – vijf maanden voor eengezinswoningen en zes maanden voor appartementen – geeft je het gevoel minder opgejaagd te worden dan wanneer je met andere kopers naar een bestaande woning zoekt.

Kosten Koper: Bij nieuwbouw hoef je geen kosten koper te betalen, daarmee bespaar je op de kosten voor overdrachtsbelasting, notariskosten e.d.

De keerzijde

Locatie: Nieuwbouw groeit meestal op in exurbia waar grond in overvloed is, maar het woon-werkverkeer langer kan zijn. In steden bestaat nieuwbouw meestal uit hoogbouwflats of inbreidingswoningen op kleinere stedelijke percelen, met zeer weinig buitenruimte.

Landschapsarchitectuur: Bestaande bouw wordt vaak omringd door volwassen bomen die het huis in de zomer schaduw geven, in de winter beschermen tegen de wind en verkeerslawaai tegenhouden voor het slapengaan. Volgroeide bomen kunnen worden gered op nieuwbouwlocaties, maar vaak duurt het jaren voordat de landschapsarchitectuur volgroeid is.

Plattegrond: Bouwers, vooral in geplande gemeenschappen, hebben de neiging om vast te houden aan exterieur ontwerp stijlen en afwerkingen die een beroep op de breedste scala van klanten. Je zult moeten rekenen op schilder- en decoratiewerk na de aankoop om je te onderscheiden van je buren.

Wachten: Als je kijkt naar nieuwe huizen die al gebouwd zijn, is dit geen factor. Maar als je een huis op maat laat bouwen, kan het enkele maanden langer duren dan wanneer je in een bestaand huis gaat wonen. Je kunt verwachten dat een aangepaste woning vijf tot zes maanden duurt, maar dat varieert per markt en bouwer.

Meer weten? Vraag dan aan een architect nieuwe woning of makelaar om meer advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *