Verschillen tussen een Oplegslot en een Insteekslot

Inhoudsopgave

Kennis hebben van verschillende sloten is handig wanneer je verbouwen of verhuizen gaat. Ook voor een enkele deur wil je graag weten wat bijvoorbeeld een dagschoot en een nachtschoot is. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat de juiste deuren de juiste sloten krijgen (Dat, of je huurt bijvoorbeeld in Heerlen een slotenmaker.)

Zo zijn er ook verschillen tussen een oplegslot en een insteekslot. Een insteekslot heeft, zoals de naam al een beetje aangeeft, te maken met het inbouwen van een slot dat ergens in kan steken. Insteeksloten zijn de meest voorkomende sloten voor deuren, en hebben een dagschoot en mogelijk een nachtschoot. Een dagschoot is het gedeelte dat de deur op zijn plek houdt wanneer je deze dicht doet. Dus ook wanneer de deur niet op slot is gedraaid. Een nachtschoot is het gedeelte dat eruit komt gedraaid wanneer je deze wel op slot draait.

Een zichtbaar oplegslot

Een oplegslot is makkelijker dan een insteekslot maar ook minder veilig en vooral bedoeld als beveiliging voor een deur waar niets op zit. Dit zijn de sloten die je monteert op de deur van de schuur of een kast. Dus zichtbaar bovenop de deur aan de binnen- of buitenkant. Oplegsloten kunnen voorkomen dat een deur te aantrekkelijk wordt voor inbrekers omdat ze zichtbaar een laag beveiliging bieden. Vaak worden deze in combinatie gebruikt met bijvoorbeeld schuifsloten.