Verschillen tussen een PCR-test en een antigeen-test

Inhoudsopgave

De meeste mensen hebben vast wel al eens een van deze testen gedaan. Heb je bijvoorbeeld al eens klachten hebben gehad die gerelateerd zijn aan corona of ben je misschien in contact geweest met iemand idee achteraf corona blijkt te hebben. Mocht je niet gevaccineerd zijn dan zal je toch een test moeten doen als je naar een festival of evenement wilt gaan. Maar welke test moet je dan eigenlijk doen en wat is het verschil tussen deze testen.

De PCR-test

De PCR-test was een van de eerste testen die ontwikkeld werd om het coronavirus te detecteren. Je kan deze test ook alleen maar laten doen bij een corona test locaties omdat deze test vraagt om een nauwkeurig onderzoek in het laboratorium. Het coranavirus zie je terug door middel van een specifiek stukje genetisch materiaal. Mocht dit materiaal zich bevinden in jou test dan weet je zeker dat je corona hebt. Dit stukje genetisch materiaal is uniek voor het covid-19 virus dus zal ook niet positief reageren op een ander virus. Bij de PCR-test kan al in een vroeg stadium corona gedetecteerd worden. De PCR-test wordt internationaal erkent als een bewijs of je wel of geen corona bij je draagt.

De antigeen-test

Een antigeen test kan je in principe zelf afnemen. Ze zijn te krijgen bij de drogisterijen en nog veel meer andere locaties in Nederland. Deze test toont aan of er wel of geen antigenen van het covid-19 virus in je neus- en keelslijm aanwezig zijn. Deze antigenen zijn eiwitten die stukjes zijn van het virus. Deze stukjes kunnen een afweerreactie op gang brengen in je lichaam. Deze test is minder nauwkeurig dan een PCR-test en er moet vaak een tweede test volgen om de resultaten te bevestigen. Deze test is het minst nauwkeurig in het begin stadium van de besmetting. De deeltjes zijn dan vaak nog te klein om opgepikt te kunnen worden. Deze test wordt daarom niet internationaal erkent als bewijs.

Wanneer moet je welke test afnemen?

In de meeste gevallen is het verstandig om meteen een PCR-test te doen. Vooral als je naar een evenement wilt of als je op vakantie wilt gaan. De antigeen-test gebruik je als je het voor jezelf of voor andere toch even wilt weten of je wel of niet besmet bent. Bij rijscholen zoals bij rijschool Veldhoven is het bijvoorbeeld geen verplichting om een test af te nemen voordat je gaat rijden. Echter kan het voor jezelf wel fijn zijn om je vooraf even te testen zodat jij niet degene bent die andere kan besmetten. Ook als je bijvoorbeeld naar een verjaardag gaat is het niet verplicht om je te laten testen. Toch zijn er mensen die het fijner vinden als de gasten vooraf even getest zijn. Hiervoor kan de zelftest die vaak al binnen enkele minuten uitslag geeft de ideale oplossing zijn. Mocht je positief getest zijn bij een zelftest moet je dit altijd doorgeven aan de GGD. Vaak vragen ze je dan om een PCR-test te doen om zeker te weten dat de resultaten kloppen.