Verschillen tussen powerline adapter en wifi versterker

Inhoudsopgave

Bijna elk huishouden in Nederland maakt tegenwoordig gebruik van draadloos internet, oftewel wifi. Je kunt dan verbinding met het internet maken via jouw telefoon, tablet, laptop en smart-tv. Dit is handig als je zelf geen internet abonnement bezit, geen MB’s meer over hebt óf als je een zwak signaal hebt. Echter werkt het vaak zo dat een wifi signaal beter werkt als je er korter bij in de buurt van bent. Hiervoor zijn echter ook oplossingen bedacht om een sterker signaal te krijgen. Dit kun je bewerkstelligen door middel van een wifi versterker of een powerline adapter.

Wat is een wifi versterker en hoe werkt deze?

Een wifi versterker is een klein kastje dat je in het stopcontact moet steken. Ze zijn redelijk goedkoop in de aanschaf en zijn het ideale hulpmiddel om in het hele huis een sterk wifi signaal te krijgen. Bij een versterker komen weinig kabels bij kijken en is ideaal voor een thuisnetwerk. De wifi versterker pikt het signaal van jouw internetmodem op en herhaalt dit signaal zodat het bereik groter wordt. Het is niet nodig om een ethernet kabel te gebruiken om verbinding met het modem te maken. Als je dus een groter bereik in huis wilt met een iets zwakker signaal, dan kies je voor een wifi versterker.

Wat is een powerline adapter en hoe werkt deze?

Net zoals de wifi versterker, is de powerline adapter bedoeld om jouw wifi signaal mee te versterken. Een powerline adapter bestaat uit minimaal 2 adapters en bevat veel kabels. Ook zijn er veel meer stappen nodig om een powerline adapter te laten werken in tegenstelling tot de wifi versterker, waardoor het meer tijd in beslag zal nemen. Ook zul je hier wél gebruik moeten maken van een ethernet kabel. De eerste adapter wordt zo dicht mogelijk bij het modem geplaatst en via de ethernet kabel erop aangesloten. De tweede adapter heeft geen kabels nodig, deze verbindt draadloos.

Powerline adapters zijn iets duurder in de aanschaf dan wifi versterkers. En in tegenstelling tot de versterkers gebruik je powerline adapters om een sterker signaal te krijgen met een minder groot bereik.