Verschillen tussen Frank en Ronald de Boer

Inhoudsopgave

Het is één van de bekendste eeneiige tweelingen van Nederland en ze worden dan ook vaak in één adem genoemd. Hun dialect en manier van praten is voer voor menig imitatie met die van Edwin Evers als meest succesvolle, en in hun jonge jaren konden we ze moeilijk uit elkaar houden. Intussen is dat laatste wel anders. Evenals hun carrières.

Vergelijken

Zelf zullen ze er een hekel aan hebben om hun hele leven met elkaar vergeleken te worden. Vergelijken is een woord dat zich in deze tijd vaak verhoudt tot zaken als energie, vliegtickets of een autoverzekering, omdat we anno 2021 niks meer aanschaffen zonder eerst op internet gekeken te hebben waar het goedkoper kan. Maar vergelijken doen we nog steeds graag als het gaat om Beatles en Stones, Cruyff en Van Hanegem, Ajax en Feyenoord en dus ook Frank en Ronald de Boer.

Voetbalcarrières

Beide talenten braken op jonge leeftijd door bij Ajax en zouden uiteindelijk bij FC Barcelona terechtkomen. Al was de route die Ronald de Boer koos minder voor de hand liggend. Hij sloeg bij FC Twente als spits weer aan het scoren, een onderdeel van het voetballen dat verdediger Frank natuurlijk niet hoog op zijn prioriteitenlijstje had staan. Verder bleek de tweeling nooit vaak van elkaar verwijderd te willen zijn: ze speelden samen voor Barça en Glasgow Rangers en eindigden hun spelersloopbaan in Qatar – de voor afbouwende voetballers lucratieve ‘zandbak’ die nu onder vuur ligt als gekozen locatie voor het komende WK.

Trainer Frank

De trainerscarrière van Frank begon voortvarend, met vier opeenvolgende landstitels met Ajax. Terwijl zijn broer zich bekwaamde als tv-analist, vergaloppeerde de huidige bondscoach zich daarna bij Inter Milan, Crystal Palace en Atlanta United. Lang niet alle columnisten in de landelijke kranten waren het eens met zijn aanstelling als oefenmeester van het Oranje vlaggenschip, maar als opvolger van Ronald Koeman dienden zich volgens de KNVB geen betere opties aan. Het levert aparte taferelen op wanneer broerlief het spel van het Nederlands Elftal onder de loep moet nemen. Ronald is immers gewend de vinger op de zere plek te leggen.

Tv-persoonlijkheid Ronald

Ronald nam wel deel aan een verkorte trainerscursus, maar zette deze afgezien van een stage bij het Ajax van trainer Marco van Basten niet om in een carrière. Al zou zijn analytische werk kunnen dienen als equivalent voor zijn periode bij FC Twente. Hij richt zich vooralsnog meer op de kijkbuis, met optredens bij Superstar Chef, Goede Tijden, Slechte Tijden, Verborgen Verleden en natuurlijk de voetbalprogramma’s. Tot slot mogen de ontstane uiterlijke kenmerken, waarin Ronald zich met zijn bril en kapsel duidelijk onderscheidt van Frank, niet onvermeld blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *