Verschillen tussen rode, witte wijn en rosé

Inhoudsopgave

Witte wijn is wit of bleek, rosé is roze gekleurd en rode wijn is rood, paars of ondoorzichtig van kleur. Behalve de voor de hand liggende verschillen in kleur, verschillen ze ook in hoe ze worden gemaakt, hoe ze smaken en dus hoe ze bij een gerecht passen.

Wat is witte wijn?

Witte wijnen worden gemaakt van witte of groene druiven, dat is maar half juist want geweldige witte wijnen kunnen ook van rode of zwarte druiven gemaakt worden. Ten eerste, ongeacht of het groene of donkere druiven zijn, alle druivensappen zijn na persing helder, bleek of lichtgroen van kleur. Witte wijnen zijn wijnen die worden gemaakt door alleen het druivensap te laten gisten, waarbij alle schillen en pitten onmiddellijk na het persen van de druiven worden gescheiden.

Chardonnay is de voor de hand liggende koning van de witte wijn, en het is een witte druif. Technisch gezien kunnen alle druiven tot witte wijn worden verwerkt, maar dat levert niet altijd de beste smaken op. Zinfandel is een donkere druif, maar er kan zowel witte als rode wijn van worden gemaakt.

Wat is rode wijn?

Het proces van het maken van rode wijn is vergelijkbaar met witte wijn, behalve dat zowel de pitten als de schillen in het sap achterblijven tijdens de gisting. Rode wijn krijgt al zijn rode of paarse kleur van de schil van de druiven. Naast de kleur geven ze ook andere smaken en textuur aan de wijn, met name de tannines. Dit geeft rode wijn meer complexiteit en structuur in vergelijking met witte wijn. Sommige druiven met een dunnere schil produceren eerder lichter rood, zowel in kleur als in structuur, zoals Pinot Noir en Garnache. Voor anderen leveren druiven met een dikkere schil de meest robuuste, gedurfde en vollere wijnen op; Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo en Petite Sirah staan bekend om hun krachtigere wijn.

Wat is rosé?

Rosé wordt gemaakt van rode of paarse druiven, en houdt het midden tussen witte wijn en rode wijn. Na het pletten laat men de druivenschillen enkele uren macereren met de sappen. Het sap neemt de kleur van de schil over, evenals een deel van de aroma’s; dit resulteert in een rozige wijn met tannines en extra aroma’s die uit de schil worden gehaald, zoals rozenblaadjes en gedroogde bloemen.

Rode, witte of rosé wijn?

Witte wijn en rosé zijn vaak vroege favorieten voor nieuwe wijndrinkers, ze zijn fruitig, meestal zoeter en zeer verfrissend wanneer ze koud geserveerd worden. Aan de andere kant kost het tijd om de smaak voor meer tannine en complexe rode wijnen te verwerven. Veel wijndrinkers zijn begonnen met witte wijnen, ze flirten met Riesling, slow dansen met Chardonnay, met maar na verloop van tijd, worden ze uiteindelijk verliefd op een rode wijn zoals een Syrah, Tempranillo of Cabernet Sauvignon. Een gespecialiseerde wijnhandel kan je meer vertellen over alle wijnsoorten en je advies geven over welke wijn het beste past bij jouw voorkeuren.

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen port en wijn? Lees dan deze blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *