Verschillen tussen een sedan en een hatchback

Er zijn natuurlijk ook grote verschillen tussen auto’s. Je hebt vrachtwagens, bestelwagens, bussen en bussen. De vorm en grootte van personenauto’s zijn echter ook heel verschillend. We hebben de meest voorkomende typen personenwagens genoemd met de bijbehorende carrosserievorm.

De meest voorkomende auto in Nederland is een hatchback. De grotere achterklep kan deze carrosserievorm herkennen, zodat de passagiers- en bestuurdersruimte via de kofferbak kunnen worden bereikt. De achterklep wordt beschouwd als een extra deur, dus hatchbacks worden vaak 3 of 5 deuren genoemd.

De grotere versie van de hatchback is de stationwagen. De station is vergelijkbaar met de kofferwagen, omdat de kofferruimte veel ruimer is. Bij een station loopt de achterkant van de auto helemaal door tot aan de achterbumper, waardoor de auto meer ruimte heeft dan een hatchback.

De grootte van een sedan is meestal hetzelfde als een stationwagen, alleen de kofferruimte is kleiner. Dit komt omdat de achterkant van de auto laag is gekanteld. Het is meestal niet mogelijk om via de bestuurdersruimte in de kofferbak te komen, zoals bij hatchbacks en stationwagens het geval is. De drie compartimenten van de auto zijn gemakkelijk te identificeren: de motor zit in de lage positie op de voorste rij, het midden van de bestuurder en de passagiers zitten in de hoge positie en de kofferbak bevindt zich op de achterste rij.

De coupé is een carrosserievorm die doorgaans is gebaseerd op een sedan. Het verschil tussen de twee auto’s is dat een coupé er sportiever uitziet, doordat de daklijn al begint af te lopen direct achter de voorstoelen. Daarnaast heeft een coupé bijna altijd maar twee deuren (als de coupe gebaseerd is op een sedan) of drie deuren (een coupé gebaseerd op een hatchback).

De cabriolet is voorzien van een neerklapbaar (invouwbaar) dak. Ook de Engelse term convertible wordt in Nederland gebruikt. De auto moet wel over een stoffen dak beschikken, want tegenwoordig zijn er ook veel auto’s met een stalen vouwdak en dan spreek je over een coupé-cabriolet, ook wel een cc genoemd.

Om echt met deze informatie aan de slag te gaan is het wel handig om een rijbewijs in bezit te hebben. Er is een rijschool in Tilburg die in deze regio zeer hoog staat aangeschreven omtrent zijn rijlessen. Kom je hier niet uit de buurt? Probeer dan eens de rijschool in Waalwijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *