Verschillen tussen shiatsu en acupressuur

Inhoudsopgave

Shiatsu is een unieke Japanse vorm van acupressuur die ook de integratie van lichaamswerk inhoudt. Deze therapie is gebaseerd op de overtuigingen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk”.

Acupressuur en Shiatsu zijn beide Aziatische vormen van genezing die over de hele wereld grote populariteit hebben verworven omdat ze helpen de stroom van Qi, of vitale energie, in evenwicht te brengen. Wanneer de natuurlijke energie in ons lichaam geblokkeerd is, kunnen de gevolgen variëren van gespannen spieren, hoofdpijn, krampen, tot ziekte. Dit is dus anders dan bijvoorbeeld Reiki. Ken daarom de verschillen tussen acupressuur en Reiki.

Het verschil tussen Shiatsu massage en Acupressuur

Veel mensen vragen naar het verschil tussen de twee vormen van lichaamswerk, aangezien ze beide gebruik maken van druk, stretching en manipulatie om een betere algemene gezondheid te creëren. Ze hebben inderdaad veel elementen gemeen, waarbij de beoefenaar punten in het lichaam stimuleert met de handen, knokkels, knieën, ellebogen en zelfs de voeten, maar hun grootste verschil zit in de methode van diagnose en de toepassing van techniek.

Wat is Acupressuur?

Een diagnose met acupressuur is vergelijkbaar met die van acupunctuur, waarbij naar de tong wordt gekeken en de impulsen van het lichaam worden gevoeld om te bepalen waar blokkades kunnen zitten. Omdat acupunctuur al duizenden jaren deel uitmaakt van de Aziatische geneeskunde, zijn de beoefenaars zich bewust van de 364 traditionele acupunten en duizenden extra punten op het lichaam waar stimulatie en genezing kan plaatsvinden. Drukken op een van deze punten zal de circulatie verhogen, spanning loslaten en diepe genezing in het gebied bevorderen.

Gebruikmakend van dezelfde punten als bij acupunctuur, wordt acupressuur toegepast zonder naalden. De punten worden voornamelijk met de vingers gestimuleerd, wat een kalmerend effect heeft omdat endorfine, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, vrijkomen. Als energie begint te stromen in geblokkeerde gebieden, worden paden vrijgemaakt om voedingsstoffen te helpen de cellen binnen te dringen en metabolisch afval los te laten om zo essentiële reiniging te creëren die nodig is voor gezondheid.

Acupressuur is een uitstekende manier om stress te verminderen en helpt bij het versterken en verstevigen van de spieren door een betere doorbloeding. Het helpt ook bij het verminderen van stress en problemen zoals hoofdpijn, krampen en slapeloosheid.

Wat is Shiatsu?

Shiatsu betekent vingerdruk in het Japans. Met zijn wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), stimuleert deze praktijk ook acupunctuurpunten door diepe manuele massage in het gebied. Shiatsu is een diepgaand genezingsprotocol en kan uitgebreider zijn in zijn toepassing dan acupressuur.

Enkele van de effecten van deze behandeling zijn het creëren van meer soepelheid in het spierweefsel, het oplossen van problemen in het skelet, het bevorderen van een betere werking van het zenuwstelsel, het reguleren van het endocriene systeem en het stimuleren van de normale functie van de organen. Doordat de bloedsomloop in het hele lichaam wordt bevorderd, resulteert het effect van Shiatsu op de huid vaak in een gezonde gloed als gevolg van de stimulatie van de bloedtoevoer.

Bij Shiatsu wordt de diagnose traditioneel gesteld door middel van punten op de buik, hoewel soms ook andere gebieden worden meegenomen om te bepalen waar onevenwichtigheden bestaan. Shiatsu wordt vaak gebruikt in de sportgeneeskunde voor pijnbestrijding en wordt meestal gedaan op een mat of futon op de vloer. Er wordt geen olie gebruikt en de cliënt blijft gekleed om verschillende gradaties van druk te ervaren langs meridianen of kanalen in het lichaam die helpen om de energiestroom die nodig is voor genezing vrij te maken en in balans te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *