Verschillen tussen sneeuwkettingen en sneeuwsokken

Wanneer je op wintersport gaat is het belangrijk dat je je goed voorbereidt voor de reis ernaartoe. Als je met de auto reist, is het vaak niet genoeg om alleen winterbanden onder je auto bevestigd te hebben. Wanneer het in een gebied veel sneeuwt, dan is het handig om sneeuwkettingen of sneeuwsokken om je banden heen te hebben. Bovendien is het in een paar landen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken (in de bergen) tijdens de wintermaanden. Niet alleen voor jouw eigen veiligheid, maar ook voor dat van andere weggebruikers.

Welke optie is het beste?

Ten eerste hebben we de welbekende sneeuwkettingen. Dit zijn metalen kettingen die je zelf om je banden kunt bevestigen om meer grip en tractie op de weg te krijgen. De voordelen van kettingen zijn dat ze zeer sterk en slijtvast zijn. De nadelen zijn het zware gewicht en de ruimte die ze in beslag nemen. Ook kunnen de sneeuwkettingen schade toebrengen aan lichtmetalen velgen. Verder kan het wat langer duren om sneeuwkettingen te bevestigen wanneer u deze voor het eerst gebruikt. Het is wel belangrijk dat u de kettingen op de aangedreven wielen monteert. Dus heeft u achterwielaandrijving, dan bevestigt u deze op de achterwielen. En bij voorwielaandrijving aan de voorwielen. Bij vierwielaandrijving wordt geadviseerd om deze ook op de voorwielen te plaatsen. Let er op bij sneeuwkettingen kopen dat u de juiste maat voor uw band kiest. Op wegen met het verkeersbord ‘’B26’’ erop, is het gebruik van kettingen verplicht en kunt u een boete krijgen wanneer u alleen met winterbanden rijdt.

Tot slot zijn er nog de sneeuwsokken. Deze zijn een relatief nieuw begrip. Het zijn in feite textiele sokken met een grip laag die over de hele band gaan. In vergelijking met sneeuwkettingen zijn deze sokken licht in gewicht, nemen ze weinig ruimte in beslag en zijn ze makkelijker te bevestigen. Ook beschadigen deze de lichtmetalen velgen minder. Het gebruik van sneeuwsokken heeft geen effect op de ABS en ESP van uw auto. Een nadeel van sneeuwsokken is dat deze snel slijten en niet gebruikt moeten worden op asfalt. Op wegen met veel sneeuw en hellingen voldoen sneeuwsokken echter ook niet. Gebruik op vakantie in het buitenland daarom altijd sneeuwkettingen, ook omdat in sommige van deze landen alleen het gebruik van kettingen is toegestaan.