Verschillen tussen een statische en een dynamische website

Inhoudsopgave

Websites zijn onderverdeeld in twee verschillende typen: statisch en dynamisch. Statische websites zijn websites die zijn gerepareerd en die voor elke gebruiker dezelfde inhoud weergeven, meestal uitsluitend in HTML geschreven. Een dynamische website daarentegen is er een die verschillende inhoud kan weergeven en gebruikersinteractie kan bieden, door naast HTML gebruik te maken van geavanceerde programmering en databases. Zoals u kunt zien, zijn statische websites gemakkelijker te maken, terwijl dynamische websites meer werk vereisen.

Wat is een statische website?

Statische websites worden meestal geleverd met een vast aantal pagina’s met een specifieke lay-out. Wanneer de pagina in een browser wordt uitgevoerd, is de inhoud letterlijk statisch en verandert deze niet als reactie op gebruikersacties. Een statische website wordt meestal gemaakt met HTML en CSS in eenvoudige teksteditors zoals Kladblok.

Als je een website nodig hebt die kleiner is dan drie pagina’s, is een statische website vaak afdoende. Het bouwen ervan kost niet zoveel tijd of moeite als bij dynamische websites. Als de pagina’s van jouw website er anders uit moeten zien, kan de HTML-code eenvoudig op elk van deze pagina’s worden gedupliceerd, met de nodige wijzigingen.

Hoewel de website hetzelfde weergeeft zonder ingewikkelde navigatiedetails, hoeven statische websites niet alleen platte tekst te bevatten. In feite kan je verschillende multimedia-elementen en video’s gebruiken. Een HTML-website kan er mooi uitzien, maar de broncode van de pagina verandert niet, ongeacht de acties die een gebruiker erop onderneemt.

Wat is een dynamische website?

Vergeleken met statische websites, die puur informatief zijn, is een dynamische website functioneler en uitgebreider. Het stelt gebruikers in staat om te communiceren met de informatie die op de pagina wordt vermeld. Daarvoor is natuurlijk meer nodig dan alleen HTML-code. Het gaat hier ook altijd om een website met CMS.

Statische websites gebruiken alleen HTML- en CSS-code aan de clientzijde, terwijl dynamische websites afhankelijk zijn van scripttalen aan de clientzijde en de serverzijde, zoals JavaScript, PHP of ASP. Wanneer een gebruiker een dynamische website bezoekt, kan de site worden gewijzigd door middel van code die wordt uitgevoerd in de browser en / of op de server. Het eindresultaat is hetzelfde als dat op een statische website: een HTML-pagina die in de webbrowser wordt weergegeven.

Om dynamische inhoud te genereren, gebruiken dergelijke websites een combinatie van server-side en client-side scripting. Client-side scripting verwijst naar code die wordt uitgevoerd door de browser, meestal met JavaScript. Ondertussen verwijst server-side scripting naar code die wordt uitgevoerd door de server (voordat de inhoud naar de browser van de gebruiker wordt verzonden).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *