Verschillen tussen een stofzuiger met of zonder zak

Inhoudsopgave

Als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen is een van de eerste keuzes die maakt, of je een stofzuiger met of zonder zak wilt. Welke stofzuiger het beste bij jou past, hangt af van je wensen en jouw gebruikssituatie. In sommige situaties kun je beter voor een stofzuiger met zak of juist zonder zak kiezen.

Stofzuiger zonder zak

Bij een stofzuiger zonder zak bespaar je flink op kosten. Stofzuigerzakken moeten namelijk eens in de drie maanden worden vervangen. Een stofzuiger zonder zak bezit vaak over cycloontechnologie. Deze technologie zorgt ervoor dat als de stofbak vol raakt de zuigkracht niet minder wordt. Bij een traditionele stofzuiger zonder zak belandt het stof in een stofreservoir. Je moet het stofreservoir af en toe legen. Dit deel van de stofzuiger is doorzichtig, zodat je kan zien wanneer hij geleegd moet worden. Leeg het stofreservoir altijd buiten of boven een brede prullenbak, want het is een erg stoffig klusje. De voordelen van een traditionele stofzuiger zonder zak zijn dat de stofzuiger over het algemeen lager is in het energieverbruik. De zuigkracht neemt dus niet of als de stofbak vol is en je bespaart kosten op stofzuigerzakken. Helaas is het legen van het stofreservoir nier het leukste klusje en is het geluidsniveau van de stofzuiger hoger. Echter is een stofzuiger zonder zak stiller dan een steelstofzuiger.

Stofzuiger met zak

Als je allergisch bent is een HEPA 13-filter erg belangrijk. Er zijn stofzuigers met en zonder zak die dit filter hebben, maar een stofzuigerzak werkt als extra filter. Ook is het legen van een zak hygiënischer dan het legen van de stofreservoir. Als je huisdieren hebt, liggen er vaak rondslingerende haren in huis. Als deze een tijdje in het stofreservoir van een stofzuiger zitten kan je dit gaan ruiken. Een stofzuigerzak werkt als geurfilter. Bij een stofzuiger met zak belandt het stof in de stofzuigerzak. Wanneer deze vol is, vervang je de zak. De zuigkracht neemt af als de stofzuigerzak vol raakt. De zak heeft echter wel een grotere opvangcapaciteit en de zak verwisselen is eenvoudiger en hygiënischer. Het geluidsniveau van een traditionele stofzuiger met zak is over het algemeen lager.

Verschillende soorten stofzuigers

Uiteindelijk moet je ook nog een keus maken uit een van de verschillende soorten stofzuigers. Je kan kiezen uit de traditionele stofzuiger, de steelstofzuiger en de robotstofzuiger. Ook kan je tegenwoordig een kinderstofzuiger kopen. Een kinderstofzuiger kan in sommige gevallen echt zuigen en werkt hetzelfde als een gewone stofzuiger.