Verschillen tussen traditionele wijn en vegan wijn

Inhoudsopgave

Wanneer je nog niet bekend bent met het productieproces van wijn begrijp je misschien nog niet helemaal waarom de meeste wijn niet vegan is. Wijnen worden toch gemaakt van druiven? Wat is daar nou niet vegan aan! Het grootste verschil zit hem in het klaringsproces van wijn. Daar gaan we je dus ook wat meer uitleg over geven.

Het klaringsproces

Allereerst is het belangrijk om te weten wat wijn van zichzelf niet zo prachtig ‘doorzichtig’ is. Wijn moet geklaard worden. Dit proces bestaat dus simpelweg uit het filteren van de wijn met een effectief middel. Jonge wijn bevat nog een grote hoeveelheid zwevende deeltjes, zoals kleurstoffen, tannine, dode gistcellen en restjes druivenschil. Die zakken vanzelf wel naar beneden, maar dat duurt even. Om het proces te versnellen, wordt er vaak kippeneiwit door de wijn geroerd. Het eiwit bindt zich aan de deeltjes, die daardoor zwaarder worden en sneller naar de bodem zakken. Op deze manier wordt meteen een teveel aan tannine uit de wijn gehaald. Het klaren zelf gebeurt óók met dierlijke producten. Welke dierlijke producten dit zijn? Dit kan je nog verbazen! De meeste wijnen worden namelijk geklaard met visslijm, gemaakt van vissenblazen. Witte wijn wordt er helderder van, en het werkt als kleurversteviger.

Productieproces van vegan wijn

Goed, deze producten worden dus gebruikt om de normale wijnen te klaren maar hoe zit dit dan met het productieproces van vegan wijnen? Dat zit net even anders. Vegan wijnen worden ook geklaard (net zoals de meer traditionele wijnen) maar hiervoor worden andere producten gebruikt. Plantaardige producten wel te verstaan. Veel vegan friendly wijnproducenten gebruiken hier bentoniet voor maar ook calciumalginaat (uit zeewier) komt veel voor. Daarnaast zie je ook erwten, tarwe of aardappels voorbijkomen tijdens het klaringsproces van vegan friendly wijnen.

Vind jij het belangrijk dat jouw biologische wijn ook vegan is, bekijk dan goed het etiket óf doe je research online. Er bestaan gelukkig veel websites die verzamellijsten publiceren van vegan wijnen dus Google is je beste vriend. Proost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *