Verschillen tussen 2 en 4 takt motorfiets

Inhoudsopgave

Voordat je een motorfiets aanschaft, is het gebruikelijk om zoveel mogelijk onderzoek te doen. Zo weet je namelijk precies wat jouw eisen in een motorfiets zijn en wat jouw ideale motorfiets is. Een van de beslissingen die je moet maken, is of je een 2 of 4 takt motorfiets wil. Maar wat zijn de verschillen? In dit artikel worden de verschillen precies voor je uitgelegd. Zo weet je straks ook precies welke individuele motor accessoires per motor je nodig hebt

De 4 takt motor

Bij 4 takt motoren worden vier slagen gebruikt tijdens het uitvoerproces. Dit wordt gedaan via de inlaat- en uitlaatkleppen. Een verbranding wordt hierdoor minder vaak uitgevoerd, waardoor het vermogen indirect wordt geleverd. Het nadeel hierdoor is dat een 4 takt motor langer duurt voordat de motor op gang komt vergeleken met een 2 takt motor. Echter is het voordeel wel dat de verbranding efficiënter verloopt. Hierdoor is deze motor zuiniger, waardoor benzinekosten lager zullen. Ook is deze 4 takt motor beter voor het milieu.

De 2 takt motor

Het grootste verschil tussen een 2 of 4 takt motorfiets, zit hem in de motor zelf. Een 2 takt motor wordt zo genoemd doordat er slechts één op en neergaande beweging plaatsvindt. Dit zijn de twee slagen in de motor. Met deze twee slagen wordt de inlaat, compressie, verbranding en uitlaten uitgevoerd. Daarnaast zul jij geen inlaat- of uitlaat kleppen vinden bij deze motor.  Daardoor wordt het vermogen directer geleverd, wat sneller is vergeleken met een 4 takt motor.

Ook bevat de brandstof van een 2 takt motor een bescheiden hoeveelheid olie. Let er daarom goed op dat er genoeg 2 takt olie in de motor zit, zodat er geen problemen ontstaan met het leveren van gewenst vermogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *