Verschillen tussen koper en oud koper

Inhoudsopgave

Er zijn met betrekking tussen een metaalsoort als koper allerlei kenmerken te onderscheiden. In de eerste plaats is er al een verschil in kleur als het om de benamingen gaat, zoals om rood koper, geel koper of gemengd koper. Daarnaast is er een onderscheid te maken tussen koper en oud koper. Het interessante daarbij is dat er zowel veel vraag is naar koper voor uiteenlopende toepassingen als naar oud koper voor hergebruik. Wat dat betreft bepaald de koperprijs wat oud koper waard is bij het inleveren ervan.

Kenmerken koper

Koper is een metaal dat voor enorm veel verschillende toepassingen te gebruiken is. Dat is te danken aan de flexibele eigenschappen van het materiaal. Koper is buigzaam en is bovendien ook duurzaam materiaal dat een groot geleidingsvermogen kent voor elektriciteit en warmte. 

Veelzijdige toepassing

De speciale eigenschappen maken dat koper onder meer populair is voor toepassing in de industriële sector en bouwbranche. Bijvoorbeeld als koperdraad voor geleiding van elektriciteit, maar ook in de vorm van waterleidingen vanwege de zuiverende eigenschappen. Koper vindt de oorsprong in zogenoemde kopermijnen die ondergronds of bovengronds gesitueerd kunnen zijn. 

Kenmerken oud koper

Oud koper is koper dat al gebruikt is voor een bepaald doel, maar niet meer nodig is en daarom voor afvoer in aanmerking komt. Oud koper is geld waard omdat het metaal opnieuw te gebruiken is voor uiteenlopende doeleinden. Het is niet voor niets dat er allerlei opkopers van oud koper actief zijn op de markt. 

Waar komt oud koper vandaan?

Het verschil tussen koper en oud koper is dat koper van oorsprong via het delven van het metaal uit kopermijnen voorkomt. Daarna is het koper voor allerlei doeleinden te gebruiken en wordt het later oud koper als het metaal niet meer nodig is. Er is wat dat betreft enorm veel koper dat nu in gebruik is maar in de toekomst als gerecycled oud koper opnieuw te gebruiken is.

Oud koper bij het slopen van gebouwen

Een voorbeeld van waar oud koper vandaan komt is het slopen van gebouwen waarbij er allerlei kabels worden afgevoerd. In deze kabels kan koper zijn verwerkt en met het strippen van de kabels komt er oud koper vrij. Dit heet handgepeld koper. Zo zijn er allerlei onderdelen waarin oud koper is verwerkt dat recyclebaar is en dus geld oplevert. Een ander voorbeeld betreft de koperen leidingen die zich in sloophuizen. Dit is zogenoemd rood koper en is eveneens als oud koper geld waard, te recyclen en opnieuw te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *