Verschillen tussen actieve en passieve luidsprekers

Inhoudsopgave

Luidsprekers komen in verschillende soorten en maten, zo heb je bijvoorbeeld actieve en passieve speakers. Bij de zoektocht naar dé perfecte speaker is het goed om alle opties te onderzoeken en af te wegen. Want wat zijn nu precies de verschillen tussen actieve en passieve speakers? In dit artikel lees je hier meer over.

Stroomvoorziening

Een actieve luidspreker is voorzien van een ingebouwde versterker, waardoor deze aangesloten moet worden op een directe stroombron. De speaker is makkelijker te installeren en hierdoor geschikt voor evenementen waarbij een snelle en eenvoudige opstelling nodig is. Ook in kleinere ruimtes is een actieve speaker een fijne oplossing, een extra versterker is niet nodig waardoor ruimte bespaard wordt. Passieve luidsprekers moeten aangesloten worden op een externe versterker om geluid te produceren. Elke speaker heeft verschillende kenmerken, zoals het vermogen en de impedantie. Bij een passieve speaker moet er dus goed gekeken worden dat de juiste versterker gekozen wordt. De versterker brengt extra componenten en kabels met zich mee, maar zorgt wel voor meer flexibiliteit.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van een speaker is voor velen van belang bij de aanschaf. De optie om aanpassingen of upgrades uit te voeren in de toekomst heeft veel invloed op de keuze. Een actieve luidspreker, waarbij de versterker dus al is ingebouwd, heeft een beperktere flexibiliteit. Het vervangen of upgraden van de ingebouwde versterker is niet zo eenvoudig. De kans is groot dat de volledige actieve speaker vervangen moet worden wanneer de luisteraar een groter geluidsbereik wil bereiken. Bij een passieve speaker is het upgraden of aanpassen van het geluidssysteem makkelijker. De externe versterker kan eenvoudig vervangen worden door een krachtiger model of door een versterker van een ander merk. Passieve speakers zijn hierdoor aantrekkelijker voor diegenen die flexibiliteit en aanpasbaarheid willen in hun geluidssysteem.

Geluidskwaliteit

Beide speakers bieden hoge geluidskwaliteit, toch zijn er kleine verschillen in prestaties. Actieve speakers hebben vaak een voordeel wanneer het aankomt op de controle van het geluid. De ingebouwde versterker is perfect afgestemd op de speaker, waardoor het geluid optimaal is. De helderheid, nauwkeurigheid en dynamiek is handmatig lastig in te stellen, bij de actieve speaker wordt dit dus voor je gedaan. Om het perfecte geluid te creëren bij een passieve speaker, zijn meerdere componenten nodig. De geluidskwaliteit kan afhankelijk zijn van de gebruikte versterker en de bekabeling. Een goede signaal-ruisverhouding en lage vervorming kan de geluidsprestaties verbeteren.

Kortom, actieve speakers zijn makkelijker verplaatsbaar en bieden vaak een betere controle over het geluid vanwege de ingebouwde versterker. Passieve luidsprekers hebben meer upgrademogelijkheden, waardoor het geluid makkelijk aan te passen is. Wat betreft geluidskwaliteit, actieve luidsprekers kunnen een nauwkeurigere geluidsweergave bieden door hun ingebouwde versterker. Passieve luidsprekers kunnen met de juiste versterker ook een uitstekende geluidskwaliteit leveren. Beide speakers hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van jouw wensen en behoeften kun je de keuze maken. Heb je een luidspreker keuze gemaakt, dan kun je hier de keuze verzilveren met een aankoop.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *