Verschillen tussen een inbouwzwembad en bovengronds zwembad

Inhoudsopgave

In het geval je overweegt een zwembad in jouw achtertuin te laten bouwen, sta je voor de keuze tussen een luxe inbouwzwembad of een eenvoudiger demontabel bad dat je op je plavuizen of grasveld plaatst. Om te helpen bepalen welk type zwembad voor jou geschikt is, kan dit artikel uitkomst bieden.

Vormgeving

Bovengrondse zwembaden bieden veel minder ontwerp-opties, met name als het gaat om het zwembad vorm, functies, en diepte. De meeste zijn rond of rechthoekig van vorm en kennen geen diepteverschillen in het bad. Ook zijn ze vaak minder diep.

De ingegraven zwembaden kunnen om het even welke vorm, grootte, of diepte zijn die je zelf kiest. Rechthoekige zwembaden zijn veruit het meest populair, maar ovale, niervormige, en lagune-stijl ondergrondse zwembaden zijn ook beschikbaar. Ondiepe zones voor kinderen en diepere voor experts zijn beide mogelijk.

Extra opties

Wat dit betreft zijn de verschillen tussen bovengrondse en ondergrondse zwembaden enorm. Een bovengronds zwembad is meestal opgebouwd uit een vaste vinyl liner zonder extra voorzieningen.

Ondergrondse zwembaden zijn er in verschillende stijlen en configuraties, met en zonder trap, ondiepe plonsdekken voor kinderen, en zitbanken in het zwembad. Je kunt zelfs een bubbelbad aanbrengen in het inbouwzwembad. De enige beperking is het budget!

Installatie

Bovengrondse zwembaden zijn aanzienlijk eenvoudiger en sneller te installeren, aangezien je alleen een vlak stuk grond nodig hebt. Inbouwzwembaden daarentegen vereisen uitgraving, wat moeilijk kan zijn als de bouwers een gesteente, grondwater of andere obstakels tegenkomen.

Ervan uitgaande dat het terrein vlak en vrij is, duurt het installeren van een bovengronds zwembad ongeveer een paar dagen. Afhankelijk van of je het zelf doet of hulp moet inschakelen, kan de installatie van een houten of betegeld zwembadterras meerdere weekenden of slechts een paar dagen duren.

Onderhoud

Ondergrondse zwembaden vergen meer aandacht dan bovengrondse zwembaden. Om een zwembad winterklaar te maken, huren veel huiseigenaren liever een zwembadinstallateur in dan het zelf te doen.

Veiligheid

Zelfs een bescheiden zwembad in de achtertuin, zelfs een ondiep zwembad, is een veiligheidsrisico voor kinderen die er alleen in kunnen. Denk hier dus altijd goed over na. En scherm het bad goed af met hekjes of een zwembadcover.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *