Verschillen tussen taxatie en waardebepaling

Inhoudsopgave

Ze beloven me allebei een hoge prijs voor mijn huis, correct? Ja, maar er is een onderscheid te maken! We zullen het voor je ophelderen.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport is een gedetailleerd document dat een samenvatting geeft van de huidige marktwaarde van het onroerend goed, de belangrijkste kenmerken en omgevingsomstandigheden. Het is een officieel document dat banken, belastingdiensten en verzekeringsmaatschappijen aanvaarden. Bovendien moet het taxatierapport door een externe instantie worden gevalideerd, zoals: iValidatie, NWWI, Taxateurs Unie of Taxatie Validatie Instituut (TVI).

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Als je een nieuwe hypotheek neemt op een nieuwe woning, moet je de woning laten taxeren. De bank zal de waarde van je huis als onderpand gebruiken. De bank wil er zeker van zijn dat de hypotheek die ze aanbiedt voldoende is om de waarde van je huis te dekken. Je kunt ook een taxatierapport nodig hebben als u uw lening wilt herfinancieren of verhogen.

Wat is een waardebepaling?

Een NVM makelaar doet een schatting van de huidige verkoopwaarde van een woning, ook wel waardebepaling genoemd. De waarde wordt bepaald door de staat van het huis, de woonruimte, de straat en de buurt waarin je woont, maar ze houden ook rekening met de marktprijsontwikkeling. Ditis aanzienlijk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet worden gebruikt om een hypotheek te verkrijgen.

Wanneer heb je een waardebepaling nodig?

In het geval je overweegt je huis te verkopen, is een waardebepaling zeker de moeite waard. Het geeft je een goed beeld van wat jouw huis waard is. Ook weet je meteen hoeveel geld je nodig hebt voor je nieuwe huis. Dat maakt het wat eenvoudiger om huizen te zoeken!

Het belangrijkste verschil tussen een waardebepaling en een taxatie

Een waardebepaling kan niet gebruikt worden om een hypotheek te krijgen, een taxatierapport wel. En ja, we zijn nog steeds Nederlanders, nietwaar; een taxatie is over het algemeen gratis, een taxatierapport niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *