Verschillen tussen belaste fooien en onbelaste fooien

Inhoudsopgave

Of een fooi in de horeca wel of niet belast wordt, hangt af van het feit of er btw (belasting toegevoegde waarde), loonbelasting of inkomstenbelasting over betaald moet worden. We hebben de drie soorten belasting die van toepassing zijn bij fooien voor je op een rij gezet zodat je gemakkelijk het verschil tussen belaste fooien en onbelaste fooien kunt zien.

Btw over fooien

In principe zijn fooien in de horeca niet belast voor de btw. Je hoeft als horecaondernemer geen btw af te dragen over de fooi die je medewerkers ontvangen. Je hoeft ook geen btw af te dragen over de fooien die jezelf ontvangt, als je een eenmanszaak hebt of een vennootschap onder firma (vof). Dit is dus wel anders bij een besloten vennootschap (B.V.).

Zodra je fooien als omzet boekt, moet je wél btw afdragen. Boek fooien dus altijd apart in je administratie. Je moet ook btw over fooien afdragen, als je de fooi als bv ontvangt en dus niet als eenmanszaak of vof.

Tip: Heb je geen zin in gedoe en besteed je de btw-administratie liever uit? Schakel dan een in de horecabranche gespecialiseerde boekhouder in. Een professionele boekhouder die gespecialiseerd is in horeca is goed op de hoogte van actuele belastingwet- en regelgeving in jouw sector kan je helpen bij dit soort vraagstukken en daarmee dus ook dit fooienbeleid.

Loonbelasting over fooien

Fooi in de horeca wordt in principe niet gezien als loon en hierover hoef je in principe dus geen loonbelasting af te dragen. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden gesteld:

  • De fooien mogen geen onderdeel zijn van de loonafspraken met een medewerker. Je mag dus niet met medewerkers afspreken dat de fooi van gasten een beloning of tegenprestatie is voor arbeid.
  • Je moet als horecaondernemer in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon overmaken naar de bankrekening van de medewerker.

Let op: Je mag dus niet minder dan het wettelijk minimumloon overmaken en de rest aanvullen met fooien.

Inkomstenbelasting over fooien

Medewerkers die fooien ontvangen, zijn wel verplicht om hierover inkomstenbelasting te betalen. Ook als je zelf fooi ontvangt, moet je hierover inkomstenbelasting betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *