Verschillen tussen Bushcraft en Survival 

Inhoudsopgave

Doordat de mensheid gemiddeld genomen steeds meer welvaart heeft, hebben sommige mensen meer behoefte om juist het primitieve op te zoeken. Bushcraft is een manier om dit te doen. Sommige mensen hebben het over survival, maar bedoelen eigenlijk bushcraft. Het grootste verschil is dat bushcraft gaat over het leren van de natuur en het primitief leven in de natuur, terwijl het bij survival echt over zware omstandigheden gaat en overleven. 

Wat is bushcraft? 

Bushcraft is een populaire manier van leven in de natuur. Wel gaat dit dan veelal over een tijdelijke periode. Er zijn diverse uitzendingen over bushcraft te zien op bijvoorbeeld Discovery Channel. Bij bushcraft gaat het om vaardigheden om te leven in de natuur, daarbij leer je ook over de natuur. Het verschil met survival is dat bij bushcraft er nog gebruik kan worden gemaakt van een relatief luxe setting. Er zijn dan bijvoorbeeld al een soort onderkomens gemaakt, om het wat comfortabeler te maken. Zogenaamde ‘shelters’. Dat is bij survival niet zo. 

Er worden ook bushcraftweekenden georganiseerd, waarbij liefhebbers van bushcraft ideeën uitwisselen over bijvoorbeeld het veilig omgaan met een mes en het maken van vuur zonder aansteker. Ook wisselt men kennis uit over bijvoorbeeld het herkennen van diersporen en het verwerken van wol. Bij Bushcraft maken ze soms een onderscheid tussen de ‘harde technieken’ en de ‘zachte technieken’. Daarbij valt vuur maken onder de harde technieken en het herkennen van diersporen onder de zachte technieken. 

Wat is survival? 

Survival staat voor het overleven. De nadruk ligt dan ook op het veilig uit de onveilige situatie komen ofwel om het zolang vol te houden tot je gevonden wordt. Survival is dus gevaarlijker dan bushcraft. Bushcraft is wel een mogelijke goede oefening voor als je een keer moet overleven. 

Noodrantsoen 

Een wezenlijk verschil tussen bushcraft en survival is we dat je bij een survival de situatie hebt dat er sprake is van een ernstige nood. Je moet overleven. Bij survival is er niet altijd een voorbereiding, je moet het dan alleen doen met wat er in de omgeving voor handen is. Het overkomt je. Bij een bushcraft kun je dan nog voorbereiden en bijvoorbeeld zorgen voor een noodrantsoen. Met een noodrantsoen is de situatie wat minder risicovol. Dat wil niet zeggen dat in de natuur overleven met een noodrantsoen heel erg makkelijk is. Bushcraft is voor veel mensen een uitdaging. Wel zijn er diverse gradaties in moeilijkheidsgraad bij Bushcraft.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *