Verschillen tussen hoogpolig en laagpolig vloerbedekking 

Inhoudsopgave

Een verschil tussen hoogpolige vloerbedekking en laagpolig vloerbedekking is dat een hoogpolige vloerbedekking bijvoorbeeld zachter aan de voeten is. Hoewel er wel laagpolige tapijten zijn die wat zachter aanvoelen dan andere laagpolige tapijten, halen ze het qua zachtheid niet vergeleken met een hoogpolig tapijt. 

Warmer 

Nog een verschil tussen een hoogpolige vloerbedekking en een laagpolig vloerbedekking is dat een hoogpolige vloerbedekking een stuk warmer is aan de voeten. Toch zijn er een heleboel mensen die, als ze voor een vloerbedekking kiezen, toch liever voor een laagpolige vloerbedekking kiezen. Dat komt door het werk dat het kost om een hoogpolige vloerbedekking schoon te houden. 

Vloerbedekking schoonmaken 

Met het stofzuigen kost het schoonmaken van hoogpolige vloerbedekking namelijk meer tijd dan het stofzuigen van een laagpolige vloerbedekking. Dat de vloerbedekking schoonmaken van een hoogpolige vloerbedekking meer tijd kost, komt omdat in hoogpolig tapijt sneller vuil en kruimels blijven zitten. Dat is wat lastiger schoonmaken. Vanwege de verschillen in vloerbedekking schoonmaken en aan de andere kant, de warmte voor de voeten, kiest men vaak in de slaapkamer voor hoogpolige vloerbedekking en in de woonkamer sneller voor kortpolige vloerbedekking. Bij beide soorten vloerbedekking, laten sommige mensen één keer per jaar professioneel de vloerbedekking schoonmaken. 

Hoogte van de pool 

De opstaande draadjes van de vloerbedekking zijn de zogenaamde polen. De term pool gebruikt men niet alleen voor vloerbedekking, maar ook voor corduroy en fluweel. Maar, wanneer spreekt men van een hoogpolige vloerbedekking of van een laagpolige vloerbedekking? Dat hangt af van de lengt van de pool. Vloerbedekking is in verschillende diktes verkrijgbaar. Meestal zegt men bij een vloerbedekking van meer dan 20 mm, dat het gaat om een hoogpolige vloerbedekking. Sommige bedrijven hanteren 3 cm als de grens tussen laagpolige en hoogpolige vloerbedekking. Het voordeel van een hoogpolige vloerbedekking is daarbij, dat het ook een bijdrage levert aan dempen van het geluid in de ruimte. Het draagt dus bij aan de geluidsisolatie. Dit doet laagpolige vloerbedekking ook wel, zij het iets minder. 

Slijtage 

Op het gebied van slijtage verschilt laagpolige en hoogpolige vloerbedekking ook van elkaar. Zo ontstaan er op een hoogpolige vloerbedekking sneller slijtageplekken op plekken waar men veel loopt of waar meubels staan. Bij een laagpolige vloerbedekking zie je de slijtageplekken veel minder snel. Meubels verplaatsen, is met een hoogpolige vloerbedekking ook iets lastiger. 

Looks 

Het voordeel van een laagpolige vloerbedekking is dat designs er beter zichtbaar op zijn. Zo blijft een relatief ingewikkeld patroon, nog steeds zichtbaar op een laagpolige vloerbedekking. Verder past een laagpolige vloerbedekking ook beter bij een strak interieur.