Verschillen tussen debiteuren en crediteuren

Inhoudsopgave

Het onderscheid tussen debiteuren en crediteuren is van essentieel belang, toch worden de begrippen vaak verkeerd gebruikt.

Omschrijving

Om de verschillen tussen de twee te weten is het belangrijk om eerst naar de omschrijving van de twee te kijken.

  • Debiteuren
    Debiteuren zijn de personen waar facturen naar verstuurd moeten worden, zij betalen jou.
  • Crediteuren
    Crediteuren zijn de leveranciers die de facturen naar jou versturen, jij betaald hen.

Wat is een debiteurenbeheer?

Personen die met deze termen te maken krijgen die horen vast ook weleens van de term debiteurenbeheer. Debiteurenbeheer wordt uitgevoerd zodat de debiteuren de openstaande facturen binnen het termijn betalen. Zij stellen betalingsherinneringen op, bellen de klanten die openstaande facturen hebben na en versturen de aanmaningen.

Zij zorgen er dus voor dat jij op tijd jouw geld krijgt.

Wat is een crediteuren administratie?

Op regelmatige basis dien je een overzicht te kunnen aanleveren van welke crediteuren er zijn en welke bedragen bij deze crediteuren openstaan. Het is voldoende als dit overzicht op jouw computer of in jouw boekhoudprogramma te vinden is. Mocht er in de toekomst een controle zijn, kan je dit overzicht er meteen bij pakken. Dit is je crediteurenadministratie.

Hoe zet je jouw eigen crediteurenadministratie (slim) op?

Een goede crediteurenadministratie opzetten is niet zo gemakkelijk. Vooral omdat veel ondernemers de intentie hebben een nette crediteurenadministratie op te zetten maar dit vaak nalaten. Waarom? Mogelijk een gebrek aan tijd, motivatie of noodzaak. Of natuurlijk een combinatie hiervan.

Als jij een serieuze ondernemer bent (of wilt zijn) adviseer ik je direct met het opzetten van een nette en actuele crediteurenadministratie te beginnen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter en scherper jouw administratie wordt.

Voor de duidelijkheid het verschil tussen debiteuren en crediteuren

Een debiteur is dus een klant, een persoon of bedrijf bijvoorbeeld, die een factuur van jou heeft ontvangen maar deze nog niet betaald heeft.

Een crediteur is een leverancier, persoon of bedrijf, aan wie jij nog geld verschuldigd bent.

Nu jij het verschil tussen debiteuren en crediteuren weet kan jij hier geen fouten meer tussen maken en zullen je facturen niet bij de verkeerde terecht komen.