Verschillen tussen een airco en aircooler

Inhoudsopgave

Op een warme zomerdag wil je graag de nodige verkoeling zoeken in huis. Er zijn daarom veel mensen die in de zomer een complete airco unit of installatie laten aanleggen. Echter is dit wel een prijzig grapje, al heb je er uiteraard ook heel veel profijt van. Maar wat is nu het verschil tussen een airco en een aircooler?

Wat is een airco?

Een airco zuigt in principe warme lucht aan naar binnen, binnenin de unit wordt de warme lucht afgevoerd door middel van een slang en koude lucht wordt de kamer ingeblazen voor verkoeling. De slang moet dus naar buiten hangen of door middel van een gat in de muur naar buiten toe worden geïnstalleerd om een optimaal rendement van je airco te hebben. Doordat een airco ook vocht aan de lucht onttrekt is het niet aan te raden om ’s nachts met een airco op volle stand aan te slapen, omdat dit kan leiden tot een droge keel of hoesten. Vaak wordt er bij een airco gebruik gemaakt van een mobiele airco die verplaatst kan worden of van een airco unit die bevestigd wordt aan de buitenmuur of een ander deel van het huis. Zou jij graag kiezen voor een mobiele airco, maar weet je niet precies welke? Lees dan meer in het artikel over de mobiele airco test.

Wat is een aircooler?

Bij een aircooler is er geen grote luchtslang nodig om de warme lucht af te voeren. Een aircooler werkt door lucht langs een koelelement of koud element te blazen, waardoor er koude lucht naar buiten wordt geblazen. Dit is dus geen ijskoude lucht, maar kan (kleinere) ruimtes alsnog lekker verkoelen. Ook is dit vaak een goedkopere oplossing dan de aanschaf van een mobiele airco of airco unit.

Airco of aircooler: wat is de beste keuze?

Wat voor jou de beste oplossing is hangt af van de toepassing waar je de airco of aircooler voor wilt gebruiken. Wil je dagelijks een koele ruimte en is de ruimte redelijk groot? Dan krijgt een airco waarschijnlijk de ruimte een stuk gemakkelijker en sneller koel. Bij een airco moet je er echter wel altijd rekening mee houden dat er een de mogelijkheid moet zijn om de luchtslang naar buiten te hangen of door middel van een gat in de muur te zorgen dat de warme lucht wordt afgevoerd. Dit is niet het geval bij een aircooler. Tevens is een aircooler een veel goedkopere oplossing dan een airco en is de airco minder goed voor het milieu omdat deze meer energie verbruikt en schadelijk koudemiddel kan lekken, wat slecht is voor het milieu. Kijk op Milieucentraal voor meer informatie over het gebruik van de airco.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *