Verschillen tussen een fysiotherapeut en osteopaat

Inhoudsopgave

De kans dat jij door het sporten of een andere verkeerde beweging last hebt gehad van een blessure is vrij groot. Wanneer dit het geval is, ga je hiermee meestal naar een fysiotherapeut. De fysio behandeld dan je probleem en geeft je meestal nog een aantal oefeningen mee om thuis te kunnen doen. Toch kan het ook raadzaam zijn om in plaats van de fysio, de osteopaat te bezoeken. Omdat het voor veel mensen niet helemaal duidelijk is wat nu de verschillen zijn tussen deze twee, leggen we het je in dit artikel volledig uit. Zo weet je namelijk voor eens en altijd de verschillen en weet je precies wie wat doet en waar ze goed voor zijn.

Wat doe een fysio?

Wanneer jij een basisverzekering hebt, zoals iedereen die 18 jaar of ouder is in Nederland, dan zitten hier een bepaald aantal behandeling in. Het kan zijn dat jij er een aantal minder hebt, omdat je via de zorgvergelijker hebt gekozen voor de goedkoopste zorgverzekering. Dit maakt helemaal niets uit natuurlijk, maar is wel iets om rekening mee te houden. Het kan namelijk zijn dat je bij een andere verzekeraar net een aantal behandeling bovenop het basispakket meer krijgt, zonder hier een aanvullende verzekering voor te hoeven afsluiten. Een fysio behandeld eigenlijk alle klachten die ontstaan rondom de spieren, beenderen en gewrichten. Wat je vaak ziet, is dat een fysio voor ondersteuning biedt, maar het probleem niet altijd volledig kan verhelpen.

Wanneer kies je dan voor een osteopaat?

Kies je voor een osteopaat, dan is de behandeling net even iets anders, dan wat je bij de fysio gewend bent. Het verschil zit hem namelijk met name in de manier waarop de beide behandelen. Zo zien we dat een fysio vaak iets voorzichtiger is, dan de osteopaat. Een osteopaat heeft de focus op een 3-tal verschillende systemen in het lichaam, dat is zenuwstelsel, het bewegingsapparaat en het orgaansysteem. Omdat deze altijd met elkaar in contact staan zie je dat als er in één van deze systemen een probleem zit, kan dat zich ook uiten in een van de andere. Zo kun je bijvoorbeeld rugklachten of nekklachten hebben, terwijl de oorzaak schuilt in de organen of het zenuwstelsel. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Dit is de reden dat je ook met andersoortige klachten, zoals darmproblemen of slecht slapen, bij de osteopaat terecht kunt.

Waar kies je voor ?

De behandelwijzes van beide zijn verschillend. Het is daarom dus ook volledig afhankelijk van je klachten om te kunnen bepalen voor welke van de twee jij zou moeten kiezen. Wel is het zo dat je meestal eerst naar een fysio gaat en deze je doorgaans doorverwijs naar de osteopaat. Belangrijk is wel dat het verschil hem met name zit in de manier waarop de beide behandelen. Waar de fysio veelal ondersteunend werkt, gaat het er bij de osteopaat vaak iets hardhandiger aan toe. Aangezien een osteopaat ook rustig en voorzichtig kan behandelen, zie je ook dat veel kinderen en vooral baby’s vlak na de geboorte naar een osteopaat toe gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *