Verschillen tussen een geremde en een ongeremde aanhanger

Aanhanger

Inhoudsopgave

Het verschil tussen een geremde en een ongeremde aanhanger lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn toch meer verschillen dan je denkt. Wil je meer weten over de verschillen tussen een geremde en een ongeremde aanhanger? Lees dan deze blog.

Wat is een ongeremde aanhanger?

Een ongeremde aanhanger is niet voorzien van een oplooprem. Hiermee kan de aanhanger niet zelf remmen. Het remt as als het trekkende voertuig zelf ook remt. Dit kan zorgen voor een negatieve druk. Wanneer het voertuig dan gaar remmen, gaat de aanhanger nog steeds verder in de voorwaartse beweging. Hierdoor kan de aanhanger tegen de trekhaak komen. Daarom is het belangrijk dat de aanhanger niet zwaarbeladen is.

Deze aanhangwagens worden daarom gebruikt voor het vervoer van lichte ladingen. Denk aan groenafval of huisraad. Met een ongeremde aanhangwagen kun je makkelijk achteruit rijden. Er zit dan weinig druk op de dissel.

aanhanger

Wat is een geremde aanhanger?

Een geremde aanhanger heeft wel een oplooprem. De aanhanger kan dus van zichzelf remmen. Als het rekkende voertuig afremt, remt de aanhanger ook af. Hiervoor wordt een schuifdissel gebruikt. Deze wordt tijdens het afremmen ingedrukt, waardoor het tegen de remstang wordt aangedrukt. Deze staat in verbinding met de remkabels die naar de wielen leiden. Geremde aanhangwagens worden gebruikt om zware spullen in te vervoeren. Het achteruitrijden wordt hiermee wel iets lastiger.

De verschillen

Er zitten nog wat verschillen tussen een geremde en een ongeremde aanhanger die jij moet weten als je een aanhanger gaat aanschaffen. Wil jij je aanhangerrijbewijs halen? Je aanhanger rijbewijs halen in Helmond doe je bij deze rijschool.

De maximale massa

Het verschil tussen een geremde en een ongeremde aanhanger zit hem vooral in de toegelaten massa. In Europa mag je met een ongeremde aanhangwagen maximaal 750 kg vervoeren. Hoe kun je dit berekenen? Tel de lading en het eigen wicht van de aanhanger bij elkaar op. Geremde aanhangwagens mogen een massa hebben van maximaal 3,5 ton. Hiermee kun je ook een caravan trekken. Je moet wel op letten of je personenwagen een aanhanger mag slepen. De aanhangwagen mag niet groter zijn dan de helft van het Tarra-gewicht van je auto. Wat is het Tarra-gewicht? Dat is het gewicht van je voertuig exclusief ladingen en personen.

aanhanger

Wettelijke vereisten

Een ongeremde aanhangwagen moet in bezit zijn van een duplicaat van een nummerplaat. Deze aanhangers hoeven niet ingeschreven te worden en ook niet verzekerd. Je betaalt hiervoor ook geen rijtaks en er is geen jaarlijkse keuring. Voor een geremde aanhanger is een jaarlijkse keuring wel verplicht.  Een geremde aanhanger met een massa van meer dan 750 kg moet verplicht een eigen kentekenplaat hebben

Rijbewijs

Een ongeremde aanhanger mag je trekken met een rijbewijs B. Voor het trekken van een geremde aanhanger moet je rijbewijs BE in het bezit hebben. Dit is omdat je met meer massa rijdt en daardoor is het ook lastiger om te parkeren of achteruit te rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *