Verschillen tussen een HDMI-kabel en een SCART kabel?

Inhoudsopgave

Als je jonger dan 25 jaar oud bent, dan zegt het je waarschijnlijk weinig. Maar een SCART-kabel is een kabel die je vroeger gebruikte om de videorecorder of Nintendo Wii aan te sluiten op de televisie. Hieronder gaan wij in op de verschillen tussen een HDMI-kabel (die je nu vrijwel alleen maar nog ziet) en een scart kabel.

Wat is het grootste verschil tussen een HDMI en een SCART kabel?

Het grootste verschil tussen een HDMI en SCART is dat een HDMI-kabel digitaal werkt en een SCART kabel analoog. Hierdoor is de kwaliteit van het beeld hoger én de kabel kan alles sneller verwerken. Maar ondanks dat alles digitaal werkt, is een HDMI-kabel niet storingsvrij. Wel is de garantie dat als je meer betaald voor deze kabel, de kans op storing minimaal is. Daarnaast is het advies om niet een HDMI-kabel te kopen die langer is dan vijf meter, omdat een langere kabel voor mindere kwaliteit zorgt. Als je een nieuwe HDMI-kabel nodig hebt, een prima werkende HDMI kabel kopen kan tegenwoordig gemakkelijk en snel online voor weinig geld.

Is de SCART-kabel overbodig?

Kijk, in principe is de keuze eenvoudig. Als je voor de beste kwaliteit wil kiezen en je hebt de mogelijkheid om HDMI-kabel aan te sluiten, doe dit dan. Een HDMI-kabel levert de beste kwaliteit. HDMI is nu eenmaal de nieuwe standaard.  Maar toch kun je in sommige gevallen niet anders. Als jij namelijk graag nog eens een spel wilt spelen op je oude Playstation 4, dan zul je een SCART kabel moeten gebruiken. Een Playstation 4 heeft geen HDMI-aansluiting, omdat dit nog niet in die tijd bestond. Let wel op, als je een vrij nieuwe televisie hebt, bestaat de kans dat die geen SCART aansluiting heeft. In dat geval kun je speciale converters kopen. Deze vormen als het ware een brug tussen SCART en HDMI. Zo kun jij toch nog spellen uit de oude doos spelen op een rustige zondag na het opruimen van de zolder.