Verschillen tussen zweetvoeten en stinkvoeten

Wat zijn de verschillen (en overeenkomsten) tussen zweet- en stinkvoeten? Op die vraag gaan we in dit artikel in.
Zweterige voeten is een veelvoorkomend probleem. De medische term ervoor is hyperhidrose, dat vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen en vaak begint tijdens de adolescentie of jonge volwassenheid. Sommige mensen zweten meer aan hun voeten dan anderen. Voor sommigen kan dit een hardnekkig probleem zijn dat moeilijk te behandelen is en waarover je natuurlijk niet graag praat. Zweetvoeten kunnen leiden tot stinkvoeten en daar houdt niemand van. Hoewel zweten een normale lichaamsfunctie is, zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat er meer zweet wordt geproduceerd. Dit kan gênante momenten opleveren, zoals zweetplekken op kleding. Een goede voethygiëne is essentieel. Was je voeten met antibacteriële zeep en droog ze goed af. Gebruik voorzichtig een handdoek om overtollig vocht tussen de tenen op te zuigen en breng vervolgens antischimmelpoeder of voetpoeder aan voor extra bescherming. Draag sokken gemaakt van natuurlijke of acrylmengsels die vocht kunnen opnemen in plaats van vasthouden.

Waarom krijg je last van stinkvoeten?

Zweet hoeft niet per se een slechte geur te hebben, alleen maar omdat het is geproduceerd. Het zou alleen stinken als het op je huid blijft zitten en bacteriën het afbreken. Dit proces produceert de kenmerkende geur van zweetvoeten die vaak in kleedkamers te ruiken is. Zweten is normaal, maar niemand wil stinkende voeten. Zweet gaat eerder stinken als je de hele dag op de been bent, vooral in een hete en zinderende omgeving. Wanneer je veel stress ervaart, is het belangrijk om ook je voeten te verzorgen. Een ding om te overwegen is of je schoenen te strak zitten en overmatige zweetophoping veroorzaken. Vuile voeten of onhygiënische sokken kunnen leiden tot tal van andere gezondheidsproblemen, zoals blaren en zweren.

De symptomen van zweetvoeten

>Overmatig zweten aan de voeten is het meest voorkomende symptoom. Andere veel voorkomende symptomen zijn:

  • Stank

  • Meer huidproblemen

  • Jeuk

  • Teen-of voetschimmel

  • Schimmel tussen de tenen

  • Klamme voeten

  • toename van huidproblemen

Waarom zweet je?

Zweten is een natuurlijk lichamelijk proces dat 3 hoofddoelen dient:

  • Warmteregulatie: zweet helpt het lichaam te koelen door het huidoppervlak te bevochtigen;
  • Uitscheiding: een manier voor het lichaam om van water en zouten af te komen;
  • Bescherming van de huid: Zweet is zuur en dit helpt bacteriën op de huid tegen te gaan. Zweet maakt de huid ook soepel en gezond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *