Verschillen tussen zwerfafval en sluikstorten

Inhoudsopgave

Afval, dat is nog een groot begrip in deze wereld. Jaarlijks wordt er veel geld uitgegeven aan het verwijderen van afval dat zich ongewenst in de natuur bevindt doordat sommige mensen het gewoon buiten weg gooien. Er zijn verschillende soorten afval en in deze blog gaan we er 2 behandelen. Zwerfafval en sluikstorten komt nog té vaak voor in deze tijd, maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee? In deze blog lees je het

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is eigenlijk al het afval wat je op straat voorbij ziet komen. Afval zoals bijvoorbeeld bekertjes, flesjes, papiertjes, verpakkingen en meer, dat op straat wordt gegooid in plaats van in een eigen prullenbak of in een openbare prullenbak. Het komt nog heel vaak voor dat mensen gewoon hun afval op straat gooien waardoor de gemeente dit uiteindelijk moet gaan opruimen. Bepaald afval vergaat wel uiteindelijk zoals een bananenschil, maar plastic flesjes bijvoorbeeld vergaan niet en zijn dus voor een zeer lange tijd aanwezig in het milieu. Zwerfafval komt het meeste voor in natuurparken, op het strand, in de berm en ook gewoon op straat. Het kost Nederland jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro om het zwerfafval te verwijderen.

 

Wat is sluikstorten?

Sluikstorten is eigenlijk een veel vervelender begrip dan zwerfafval. Wanneer men gaat sluikstorten ontwijken diegene bewust de ophaling van huisvuil en dergelijke, en gaan vervolgens met hun eigen afval naar een plek om het afval dan ergens te dumpen. Het afval wordt dan achtergelaten op plekken waar het niet mag, mensen die dit doen worden dan ook sluikstorters genoemd. Sluikstorten is dus veel erger dan af en toe een papiertje op straat gooien, ook al is dit ook niet goed. Het wordt ook ervaren als asociaal. Sommige doen dit ook met afval wat niet vaak voorkomt, zoals houtafval bijvoorbeeld. Het is eigenlijk heel makkelijk op te lossen, je kunt namelijk gewoon een houtafval container huren. Een houtafval container huren is het beste om in deze situatie te doen in plaats van het afval gewoon maar ergens te dumpen.

 

Verschillen

Dit zijn de verschillen tussen zwerfafval en sluikstorten:

  • Zwerfafval is meestal klein, het afval van sluikstorten is erg groot en moeilijker weg te krijgen.
  • Zwerfafval kán per ongeluk in de natuur terecht komen, sluikstorten wordt met opzet gedaan.
  • Zwerfafval ligt los op straat, het afval van sluikstorten zit meestal met grote porties in zakken.
  • Zwerfaval kost meer moeite om op te halen omdat het veel vaker voorkomt dan sluikstorten.