Verschillen tussen zoekmachine en browser

Inhoudsopgave

Zoekmachines en (web)browsers worden wel eens met elkaar verward. Daarom vinden we het leuk en interessant om het verschil tussen buiten aan je uit te leggen.

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een soort website via welke gebruikers kunnen zoeken in de inhoud die op het internet beschikbaar is. Daartoe voert de gebruiker de gewenste trefwoorden in het zoekveld in. Vervolgens zoekt de zoekmachine in zijn index naar relevante webpagina’s en geeft deze weer in de vorm van een lijst. Het Internet is een enorme bron van informatie en bronnen en om toegang te krijgen tot de bronnen van het Internet zijn er een aantal soorten software, deze software staat bekend als zoekmachine. Enkele van de populaire zijn: Google, Bing, Yahoo, Duck Duck Go, Baidu, enz.

Belangrijkste kenmerken van een zoekmachine

Crawler: Crawlers zijn softwareprogramma’s die soms bots worden genoemd. Het scant regelmatig automatisch de websites op URL’s, trefwoorden en links om de nieuwe updates te ontdekken. De crawler kan de links volgen die op een andere webpagina aanwezig zijn.
Index: Zoals we weten, scant de Crawler voortdurend de websites, het ontwikkelt een index van URL’s, links en trefwoorden om de zoekresultaten effectiever te maken.
Zoek algoritme: Het zoekalgoritme is het complete mechanisme achter het hele zoekproces. Het zoekt in de index en vindt de meest geschikte webpagina’s door trefwoorden te zoeken die door de gebruikers worden gezocht. Een internet marketing bureau kan ervoor zorgen dat je hoger in deze zoekresultaten wordt getoond.

Wat is een webbrowser?

De webbrowser is een voorbeeld van toepassingssoftware die is ontwikkeld om de informatie van webpagina’s of HTML-bestanden op de webservers op te halen en te bekijken. De eerste webbrowser werd in 1990 uitgevonden door Sir Tim Berners-Lee en de allereerste grafische webbrowser werd in 1993 ontwikkeld onder de naam Mosaic. Daarna werden verschillende webbrowsers ontwikkeld. Sommige daarvan zijn Microsoft’s internet explorer, (nu Edge), Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera en Apple’s Safari.

Belangrijkste kenmerken van een webbrowser

De webbrowser is het programma waarmee je toegang tot een zoekmachine of website kunt krijgen. Het bevat een gebruikersinterface waarin je het webadres kunt invoeren of een zoekmachine bezoeken waarin je de zoekopdracht kunt invoeren. Daarna worden de zoekresultaten getoond waaruit je een website naar wens kunt kiezen.

De webbrowser bestaat uit:

  • Hij bestaat uit een grafische gebruikersinterface.
  • Het bevat het zoekvak waar de gebruiker het adres of de URL kan typen.
  • De stijl van de pagina kan statisch of dynamisch zijn. Het hangt af van de interactiviteit en de opmaak.
  • TCP/IP en HTTP protocollen worden gebruikt door de web browsers.

lees ook: De verschillen tussen blogs en vlogs!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *