Verschillen tussen een koolmonoxide melder en een rookmelder

Inhoudsopgave

Wie een rookmelder gaat kopen doet er goed aan om het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxide melder te kennen. Een goede rookmelder koop je aan de hand van dit onderzoek. Aangezien er in woningen jaarlijks behoorlijk wat mensen het slachtoffer worden van een koolmonoxide vergiftiging is een koolmonoxide melder eveneens een apparaat wat vaak wordt gekocht. Let op: het gaat om twee verschillende apparaten. We zullen de verschillen voor je toelichten.

Wat wordt er gemeten?

Het klinkt heel logisch en dat is het ook. Een rookmelder is een apparaat wat aanslaat wanneer er rook wordt gedetecteerd in een ruimte. Rook is lichter dan zuurstof en dat is dan ook gelijk de reden waarom rook in eerste instantie omhoog trekt in een kamer. Een koolmonoxide melder is een apparaat wat aanslaat wanneer er een te hoge dosering koolmonoxide in een ruimte wordt waargenomen. Koolmonoxide is kleurloos en reukloos. Het heeft verder als eigenschap dat het laag bij de grond blijft hangen. Lees deze rookmelder test voor het kiezen van het beste product.

Waar komt de melder te hangen?

Een rookmelder moet je aan het plafond hangen omdat daar de rook als eerste zal worden waargenomen. Een rookmelder moet je in principe niet in bijvoorbeeld de slaapkamer hangen maar op een plek op 3 meter van de slaapkamer af. In veel huizen hangt de rookmelder op de gang. Dat is de beste plek aangezien alle bewoners op een etage dan gelijktijdig worden gealarmeerd. Een koolmonoxide melder komt lager te hangen omdat koolmonoxide niet hoog komt. Je hangt de melder tegen de muur op ongeveer 1,5 meter hoogte. Gaat het om een melder die rook en koolmonoxide samen meet dan komt het apparaat voor de goede werking ook hier op 1,5 meter te hangen.

Doe de beste koop met een koolmonoxide en rookmelder test

Koolmonoxide en rookmelders zijn er in een hoop uitvoeringen. Lees je goed in voor je een melder koopt. Op die manier weet je heel zeker dat je het beste apparaat koopt voor een veilig huis. Reken af met deze sluipmoordenaars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *