Verschillen tussen een legale en illegale taxi 

Inhoudsopgave

Er hangt om de taxibranche soms een dubieus sfeertje. Vooral als er in een stad een rit met een illegale taxi veranderd in een gevaarlijke situatie. Erg jammer, vooral omdat de meeste taxibedrijven zeer zorgvuldig te werk gaan. Het is dan ook van belang dat je als consument weet wat de duidelijke verschillen zijn tussen legale en illegale taxi’s.  

De signalen 

Er zijn een aantal punten die van belang zijn, waardoor je al snel een legale van een illegale taxi kunt onderscheiden, geven ze aan bij taxi Maastricht: 

  • Het kenteken van de taxi. 
  • Een boordcomputer. 
  • De chauffeurspas. 
  • Ritbon. 

Het kenteken van een legale taxi is blauw. Heb je te maken met een taxi met een geel kenteken? Dan weet je dus al, dat dit een illegale taxi is. Het voordeel hiervan is dat je, nog voor je met de chauffeur spreekt, bij het zien van een geel kenteken weet dat die taxi dus illegaal is. 

Als je in gesprek gaat met de chauffeur dan kun je vast al wel wat naar binnen kijken in de auto. Elke legale taxi moet een boordcomputer hebben. Is dit niet zo, dan heb je dus ook met een illegale taxi te maken. Ook kun je de taxichauffeur vragen om een chauffeurspas. In een legale taxi moet de chauffeur namelijk een chauffeurspas kunnen laten zien. 

Als je een taxi wilt nemen, is het belangrijk om te weten of de taxi betrouwbaar is. Illegale taxichauffeurs zijn vaak niet goed verzekerd en kunnen hoge tarieven rekenen. Ook hebben ze waarschijnlijk geen chauffeurspas, dus kun je hun identiteit niet controleren. 

Na de rit kun je ook nog vragen om een ritbon. Kan de chauffeur deze niet overhandigen, dan heb je te maken met een illegale taxi.  

Nog een teken: de taxameter 

Er zijn verschillende taxi’s. De taxi’s waar je zo op kunt stappen, zoals bij het station, dat zijn de zogenaamde opstaptaxi’s. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog de beltaxi’s. De opstaptaxi’s zijn verplicht om ook een taxameter te hebben. Hier zie je de prijs van de rit die oploopt naarmate de rit vordert. Als je dit dus niet ziet in een opstaptaxi dan is het dus ook een illegale taxi. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *