Verschillen tussen inkjetprinters en laserprinters

Inhoudsopgave

Je bent op zoek naar een nieuwe printer. Gaandeweg kom je erachter dat er meerdere soorten printers bestaan. Printers worden onderverdeeld in twee categorieën: inkjet- en laserprinters. Maar welke printer is het beste en wat zijn de grootste verschillen tussen de printers? In deze blog vind je alles wat je moet weten over beide soorten printers!

Wat is een inkjetprinter?

Een inkjetprinter maakt gebruik van vloeibare inktcartridges. De printer laat doormiddel van elektrische schokjes kleine inktdruppels vallen op de gewenste plek. Dit proces verloopt zeer nauwkeurig waardoor er duidelijke lijnen en vormen kunnen worden afgedrukt. Een inkjetprinter maakt gebruik van vier verschillende soorten cartridges: geel, magenta, cyaan en zwart. Enkele inkjetprinters hebben ruimte voor extra kleurmogelijkheden: rood, matzwart of grijs. Door de mogelijk van extra kleurencombinaties kan een inkjetprinter haarscherpe afbeeldingen afdrukken.

Wat is een laserprinter?

Een laserprinter maakt gebruik van toners. Deze toners bevatten poeder in tegenstelling tot de vloeistof die inktcartridges bevatten. De afbeelding of tekst wordt doormiddel van een laser op de ‘drum’ geprojecteerd. Een drum is vergelijkbaar met een deegroller die over het papier heen rolt. Het poeder wordt doormiddel van verhitting op het papier gebrand. Een laserprinter bevat vaak toners in slechts vier kleuren. Vaak is de resolutie van een afbeelding beter bij een inkjetprinter dan bij een laserprinter. De specialiteit van een laserprinter ligt dan ook bij het afrukken van teksten. De toners hebben vergeleken met inktcartridges een grotere afdrukcapaciteit. Dit wil zeggen dat je met een laserprinter langer kunt printen voordat je de toner of cartridge moet vervangen.

Naast een laserprinter bestaat er ook nog een LED-printer. In deze blog wordt de LED-printer gelijkgesteld aan een laserprinter omdat deze twee printers nagenoeg identiek zijn. Het enige verschil tussen en LED-printer en een laserprinter is dat een LED-printer gebruik maakt van LED-lampjes in plaats van een laser die de afbeelding of tekst op de drum projecteert. Tot slot worden 3D printers in deze blog buiten beschouwing gelaten. Kijk voor meer informatie over software en hardware naar markforged 3D printers.

De belangrijkste verschillen

  • Een inkjetprinter heeft meer kleurmogelijkheden waardoor hij nauwkeuriger en gedetailleerder afbeeldingen en foto’s kan printen.
  • De toners van een laserprinter hoeven minder vaak vervangen te worden dan de cartridges in een inkjetprinter. Een inkjetprinter is wellicht goedkopen maar is vaker aan vervanging van cartridges toe waardoor de prijs al snel op kan lopen.
  • Een lasprinter heeft een grotere afdrukcapaciteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *