Verschillen tussen een veranda en een pergola

Inhoudsopgave

Een veranda, daar heb je waarschijnlijk wel eens van gehoord. Toch bestaat er ook zoiets als een pergola, wat ook ongeveer zoiets is als een veranda. Een veranda zorgt voor een extra plekje in je tuin, waardoor je thuis weer een extra plekje erbij hebt waar je kunt genieten. Je kunt namelijk extra lang genieten in je tuin of je kunt vaker buiten zitten. Een pergola zorgt hier ook voor. Maar toch bestaan er verschillen tussen een veranda en een pergola. Die verschillen gaan we je hier uitleggen.

Veranda

Een veranda is dus zoals net al gezegd een extra plekje in je tuin. Een veranda wordt ook wel leefveranda genoemd en is een ruimte met glas helemaal rondom en vaak zelfs ook in het dak. Een veranda kan helemaal afgesloten worden, maar kun je ook helemaal open zetten. Dit is dus ideaal, want je kunt eigenlijk bij iedere weersomstandigheid buiten zitten. Een veranda kan overal in je tuin geplaatst worden. Een veranda is te krijgen in drie kleuren: antraciet, zwart en crème. Ook voor de dakbedekking zijn er meerdere opties. Zoals net al genoemd kan het dak van glas zijn, maar ook van polycarbonaat. Deze polycarbonaat is te krijgen in meerdere uitvoeringen. Zo heb je een heldere, opaal of opaal warmtewereld uitstraling.

Pergola

Een pergola is meer een terrasoverkapping die eigenlijk altijd aan het huis is gebouwd. Dit is dus gewoon je terras, alleen dan wel overdekt. Er zitten geen glazen in, in tegenstelling tot de veranda. Hier zit je dus afgeschermd van de wind, de zon of een eventuele regenbui, maar niet geheel afgesloten. Toch is een pergola niet alleen dat. Een pergola kan ook, net zoals een veranda, los in de tuin gebouwd worden. Wanneer dit het geval is wordt een pergola een tuinkamer genoemd. De naam is dan anders, omdat de pergola dan dus los staat van het huis. Een pergola is vaak uitgevoerd in hout, waarbij er gekozen kan worden tussen eiken, lariks of douglas hout.

Ideale combinatie

Er bestaat ook zoiets als een combinatie tussen de veranda en de pergola: de verandapergola. Hierbij is een deel volledig afgesloten en geïsoleerd. Wel kan het glas opengemaakt worden. Dit gedeelte kan gezien worden als de leefruimte. Het andere deel bestaat uit de pergola. Dit is een afdak dat het toelaat om buiten te zitten, met zicht op de tuin. De pergola dient hier als een soort zonwering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *