Verschillen tussen ERP en CRM-systemen

Inhoudsopgave

Wanneer je actief bent in het bedrijfsleven dan ben je misschien de termen ERP en CRM-systemen weleens tegengekomen? Maar je vraagt je af wat het verschil precies is tussen beide systemen. Logisch, en het is soms ook wel verwarrend met alle kreten die je tegen kunt komen in het bedrijfsleven. In dit artikel lees je alles over het ERP en CRM-systeem en de verschillen tussen beide maar ook de voor- en nadelen hiervan.

Het ERP-systeem

Om de verschillen tussen het ERP en CRM-systeem te kunnen gaan begrijpen is het belangrijk om eerst te weten wat beide systemen nu precies inhouden. Want dan zul je de verschillen tussen beide ook beter begrijpen.

Het ERP-systeem staat voor Enterprise Resource Planning. Het ERP-systeem is opgebouwd uit verschillende modules maar ook al werk je in een andere module het ERP systeem haalt dit uit één centraal verzamelpunt in het systeem. Het ERP-systeem is eigenlijk de aorta levensader van het bedrijf. Belangrijke bedrijfsinformatie en verschillende processen in het bedrijf komen in het ERP-systeem samen.

Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk het ERP-systeem is. Zonder een goed werkend ERP systeem heb je dus geen overzicht over de verschillende bedrijfsprocessen die gaande zijn op alle afdelingen binnen een bedrijf. Een goed ERP-systeem is dus cruciaal en van levensbelang voor een bedrijf.

Het CRM-systeem

Het CRM-systeem staat voor Customer Relationship Management. Dit betekent kortweg dat het systeem werkelijk alles rondom de klanten van een bedrijf beheert en organiseert. Alle cruciale processen rondom de klant komen dus samen in het CRM-systeem

Verschil tussen beide systemen

Zoals je in de uitleg hierboven hebt kunnen zien is het ERP systeem eigenlijk de kern van het bedrijf. Het brengt balans in alle processen, zorgt dat deze volledig geautomatiseerd zijn en waarborgen de informatie die cruciaal is voor de organisatie.

Het CRM-systeem is een onderdeel van het ERP-systeem. Je kunt dus eigenlijk het CRM-systeem niet zien als een los gebeuren. Vaak is het zo dat het CRM-systeem één van de modules is van het ERP-systeem. Het CRM-systeem is dus eigenlijk een onmisbare module van het ERP-systeem.

Investeren in het CRM en ERP-systeem

Voor iedere organisatie is het CRM en ERP-systeem een belangrijke investering. Je kunt niet zonder een goed werkend ERP-systeem. Alleen zo’n systeem is natuurlijk een flinke uitgave. Het kan zijn dat de investering in een ERP-systeem een flinke uitgave is waardoor je twijfelt om tot aanschaf hiervan over te gaan maar besef je dan wel goed dat het systeem van enorme toegevoegde waarde is.

Een heel goed systeem waar je gebruik van zou kunnen maken is Timewax. Deze planning software levert precies waar jij om vraagt en koppelt alle informatie makkelijk samen. De app die Timewax ontwikkeld heeft is ook nog eens van topkwaliteit en maakt het resource plannen nog gemakkelijk.

Deze software is daarmee een product die het voor jou als ondernemer makkelijk kan maken om resource planning te implementeren in de organisatie. Deze planning software werkt simpel en eenvoudig en zorgt dat alle benodigde gegevens en data snel verwerkt wordt en goed onderling met elkaar communiceert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *