Verschillen tussen flitsbezorger en boodschappenbezorger

Inhoudsopgave

Een traditionele supermarkt levert doorgaans boodschappen aan het huis van een klant door vanuit de winkel of een groot magazijn te rijden. Het bezorgvoertuig wordt van geval tot geval gekozen, afhankelijk van wat er wordt afgeleverd en of er meer ruimte nodig is of niet.

Waar supermarkten als Albert Heijn en Jumbo met vrachtwagens rijden, heeft online supermarkt Picnic een wagenpark van smalle elektrische bezorgauto’s.

Alhoewel je tegenwoordig online boodschappen kunt bestellen en aan huis kunt laten leveren. Verschillen de ‘gewone‘ supermarkten wel van flitsbezorgers. Ja, beiden zijn supermarkten waar je online kunt bestellen en die de bestelling bij je thuis afleveren, maar daar houden de overeenkomsten ook op.

Snelheid van bezorging

Waar je bij een ‘traditionele‘ supermarkt die aan thuisbezorging doet vaak dagen van te voren je bestelling dient door te geven, leveren flitsbezorgers binnen een kwartier je bestelling. Dat is razendsnel!

Bestelproces via app of website?

Flink en Gorillas (check een actuele Gorillas kortingscode) zijn twee bedrijven die dezelfde dag boodschappen bezorgen. Hun bestelproces is anders dan dat van supermarkten Albert Hein en Jumbo. Zowel Picnic- als Flash-services hebben alleen een mobiele app en geen website, dus je kunt er niet via bestellen. Dit maakt dat je de supermarkt altijd letterlijk in je broekzak of tas meeneemt. Alle producten in deze app kunnen met slechts 1 klik worden besteld.

Eigenschappen flitsbezorgdiensten t.o.v. supermarkten

Huisvesting:

Ten eerste hebben flitsbezorgers compacte centraal gelegen locaties nodig om hun producten vast te houden en op te slaan. Dit bespaart de klant veel tijd en moeite omdat de producten snel naar hun locatie worden verzonden. Traditionele supermarkten zitten al op centrale locaties, maar die fysieke, grote winkels kosten wel qua personeelskosten en huur.

Voorraadbeheer:

Net als normale supermarkten hebben ook flitsbezorgdiensten voorraad. Logisch natuurlijk, want als ze niet elke dag hun voorraad zouden aanvullen, zouden ze niets kunnen leveren. De voorraad wordt ook beperkt en gecontroleerd om voorspelbaarheid en kwaliteit te garanderen. Normale supermarkten hebben een veel groter assortiment op voorraad, maar kunnen minder snel leveren als gevolg daarvan.

Personeel:

Hubs worden bemand door verschillende mensen die een belangrijke rol spelen. Er zijn mensen die bestellingen opnemen, flitsbezorgers die de boodschappen brengen en managers die het proces in gang kunnen zetten. Ze werken allemaal samen om boodschappen binnen 10 minuten te laten bezorgen.

Conclusie

Onder boodschappenbezorgers scharen we winkels als de Albert Heijn, Jumbo en Picnic. Zij bezorgen ook boodschappen, maar die komen in vrijwel alle gevallen niet dezelfde dag de boodschappen. Wel kun je bij boodschappenbezorgers gebruik maken van de acties en aanbiedingen die in de winkels geboden worden, plus soms nog wel extra acties. Flitsbezorgers leveren vaak binnen een kwartier, maar kunnen alleen leveren uit een beperkter assortiment A-merken.