Verschillen tussen grind en steenslag

Inhoudsopgave

Grind is een losse samenvoeging van gesteentefragmenten. Grind komt van nature overal ter wereld voor als gevolg van sedimentaire en erosieve geologische processen; het wordt ook in grote hoeveelheden commercieel geproduceerd als steenslag.

Grind is min of meer te vergelijken met kiezelstenen. Veel mensen vinden het moeilijk de twee van elkaar te onderscheiden. Het verschil is dat kiezelstenen aantrekkelijker zijn, goed afgerond, gepolijst en met goede kleuren, terwijl grind eerder dof en onregelmatig van vorm is.

Belangrijkste verschil tussen grind en steenslag

Het belangrijkste verschil tussen steenslag en grind is dat grind niet door de mens wordt gemaakt. Het wordt op natuurlijke wijze gevormd uit grote rotsen, die na verloop van tijd eroderen, waardoor kleinere rotsen ontstaan. Als gevolg daarvan is gebroken grind meestal ronder en heeft het een gladdere vorm dan gebroken steen.

Steenslag

Gesteenten als basalt, porfier, dolomiet, kalk, kwarts, graniet worden vaak gebruikt om tot steenslag te verwerken. Waarna de kleine, oneffen steentjes gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van ballastbedden bij de spoorwegen, verharding van wegen en paden. Als we een gesteente mogen uitlichten zouden we graag meer vertellen over Basalt, wat we Basalt Split noemen waarna het tot gesteente is gemaakt.

Oorsprong van Basalt

Basalt (Split) is een stollingsgesteente dat ontstaan is bij vulkanische activiteit. Het meeste Basalt komt uit ons buurland Duitsland.

Er zijn ook bedrijven die Basalt Split verkopen wat niet afkomstig is van Basalt gesteente, hierbij maken ze gebruik van betonresten en andere bouwresten. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit minder is en er sprake is van kleurverschil. Feitelijk is dat geen Basalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *